Prima pagină Stiinta

Care este principala calitate a fiinţelor umane

Redactia Descopera.ro | 08.12.2016 | ● Vizualizări: 2364

Poate că mai există o şansă pentru umanitate. Ca specie, studiile arată că oamenii sunt predispuşi ideii de a-i ajuta pe semenii lor mai mult decât orice alte primate şi că dezvoltă mai puţine conflicte cu cei din grupul lor decât alte animale.

Acest lucru pare greu de crezut dacă aruncăm o privire la ştirile din ziua de astăzi. Totuşi, cercetările actuale sugerează că noi am evoluat, ca specie, spre bunătate, ca să putem fi capabili să ne sportim accesul la cât mai multe resurse. Acest fapt sugerează şi că fiinţele umane au şansa să devină primitori cu oamenii din culturi diferite, scrie Gândul

Pentru a-şi da seama de acest lucru, cercetătorii de la Universitatea din California, Santa Barbara (UCSB) şi de la Institutul Max Planck din Germania au chestionat 150 de fermieri din Bolivia, consideraţi un eşantion potrivit pentru acest studiu, având în vedere că ei sunt nevoiţi să lucreze alături de alte persoane pentru a-şi proteja pământurile. 

Cei 150 de fermieri, provenind din diverse populaţii care trăiesc în Bolivia, au fost rugaţi să joace un joc în care ei puteau dona bani străinilor care făceau parte din acelaşi grup cu ei sau străinilor parte dintr-un alt grup. 

Cei care ofereau bani puteau vedea imagini ale oamenilor cărora le făceau donaţia, iar celor care primeau banii, aflau numele donatorilor. Chiar dacă a fost vorba de un simplu joc, rezultatele au arătat că oamenii sunt mai degrabă orientaţi spre a oferi lucruri străinilor din alt grup decât cel din care fac ei parte. 

De asemenea, oamenii care petrecuseră timp în locuri diferite şi care întâlniseră de-a lungul timpului o varietate de oameni, au fost mai generoşi cu cei de alte etnii şi religii. 

Acest studiu sugerează că este nevoie de o mai mare dorinţă îndreptată spre obţinerea de noi resurse şi experienţe directe cu oameni din afara grupului de origine, care să ajute la promovarea generozităţii umane, a încrederii şi toleranţei. 

„Suntem prea preocupaţi să ne gândim la conflictele dintre oameni şi ştim atât de puţine despre faptul că oamenii sunt predispuşi la toleranţă şi prietenie”, a explicat unul dintre cercetători, Anne Pisor.

Aceasta susţine că înţelegerea mecanismului care stă în spatele acestei idei ne poate ajuta să scoatem în prim-plan prietenia care poate trece dincolo de orice graniţă şi să reducem volumul conflictelor, atât de mare în ultimul timp. 

Sursa: Gândul