Home » Știință » Câinii folosesc aceeaşi parte din creier pe care o folosesc şi oamenii pentru a procesa cuvintele

Câinii folosesc aceeaşi parte din creier pe care o folosesc şi oamenii pentru a procesa cuvintele

Câinii folosesc aceeaşi parte din creier pe care o folosesc şi oamenii pentru a procesa cuvintele
Publicat: 31.08.2016
Potrivit unui studiu publicat în revista "Science", realizat de cercetătorii ungari, patrupezii folosesc aceeaşi zonă din creier - pe care o folosesc şi oamenii - pentru a procesa cuvintele auzite, scrie agenţia de presă MTI.

Studiul realizat de echipa de cercetători, condusă de Attila Andics, de la Departamentul de Etologie Comparativă al Universităţii ELTE, din Budapesta, este prima cercetare care arată cum procesează creierul câinilor vorbirea umană, scrie Mediafax.

Nu numai că patrupezii înregistrează discursul, dar contează şi modul în care acesta este transmis, potrivit lui Andics.

La fel ca în cazul oamenilor, câinii folosesc emisfera stângă a creierului pentru a procesa cuvintele, iar emisfera dreaptă pentru a procesa intonaţia. Lauda activează centrul de recompensă doar atunci când atât cuvintele, cât şi intonaţia se potrivesc, conform studiului.

„Arată că, pentru câini…lauda poate funcţiona la fel de bine ca recompensa, dar funcţionează şi mai bine dacă termenii şi intonaţia se potrivesc…asta este similar cu ce se întâmplă în cazul creierelor umane”, au declarat Andics şi colegii săi într-un comunicat de presă.

Descoperirile sugerează că abilitatea căţeilor de a procesa limbajul a fost dezvoltată mai devreme decât se credea.

„Rezultatele pot, de asemenea, ajuta la eficientizarea comunicării şi cooperării între oameni şi câini”, se mai arată în comunicatul de presă.

Sursa: Mediafax

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase