Home » Știință » ECLIPSA DE LUNĂ în penumbră din 16 septembrie va putea fi observată şi în România. În ce interval orar se va produce fenomenul

ECLIPSA DE LUNĂ în penumbră din 16 septembrie va putea fi observată şi în România. În ce interval orar se va produce fenomenul

Publicat: 16.09.2016
O eclipsă de lună în penumbră va avea loc vineri şi va putea fi observată şi în România.

Vineri, 16 septembrie 2016, românii vor putea fi martorii unui fenomen astronomic deosebit. O eclipsă de lună în penumbră va fi observabilă de pe teritoriul ţării noastre între orele 21:56 şi 23:55. Ultimul eveniment de acest gen a avut loc în data de 19 octombrie 2013. 

Eclipsa de lună în penumbră apare în momentul în care Soarele, Pământul şi Luna formează un aliniament aproape perfect. În timpul acestui fenomen, Terra blochează o parte din lumina solară care, în mod normal, se propagă pe suprafaţa Lunii, acoperind astrul selenar cu partea exterioară a umbrei sale, pe care specialiştii au denumit-o ,,penumbră”. Celelalte zone ale Lunii rămân, însă, expuse radiaţiilor solare, satelitul strălucind pe cer la fel de puternic precum în faza de lună plină. 

Din aceste motive, este foarte greu de diferenţiat între faza de lună plină şi eclipsa de lună plină în penumbră. 

Sursa:astro-urseanu.ro

ECLIPSA DE LUNĂ în penumbră din 16 septembrie. Motivul pentru care nu putem observa o eclipsă de lună de fiecare dată când astrul selenar se află în faza de lună plină se datorează faptului că orbita Lunii este înclinată la un unghi de 5 grade faţă de orbita pe care Terra o desfăşoară în jurul Soarelui. Punctele în care cele două orbite se intersectează se numesc ,,noduri lunare”, iar eclipsele de lună se produc numai în momentul în care luna plină se produce în apropierea unuia dintre aceste noduri. 

ECLIPSA DE LUNĂ în penumbră din 16 septembrie. Spre deosebire de eclipsele solare, care pot fi observate doar în anumite zone ale Terrei, cele de lună pot fi văzute pe întreaga suprafaţă a planetei. Dintre acestea, o treime sunt eclipse de lună în penumbră, însă ele pot fi trecute uşor cu vederea deoarece sunt similare cu faza de lună plină. De fapt, partea de început şi sfârşit a unor astfel de eclipse nu pot fi studiate, chiar dacă se folosesc telescoape profesioniste. 

ECLIPSA DE LUNĂ în penumbră din 16 septembrie. Numai eclipsele în timpul cărora Luna este acoperită cu o porţiune semnificativă din umbra Pământului pot fi detectate de pe suprafaţa planetei noastre. Cu toate acestea, cei care au ochiul antrenat pot vedea eclipse de lună în penumbră, însă doar dacă acestea au o magnitudine mai mare de 0,6. 

Vă mai recomandăm şi: Eclipsa inelară de Soare 

                                             Cea mai spectaculoasă înregistrare a Eclipsei

                                             Eclipsa de soare

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase