Prima pagină Stiinta

Unde păstrează creierul amintirile

Maria Bîrnaure 09.30.2016 | ● Vizualizări: 3947

Pentru prima dată în istoria cercetărilor, oamenii de ştiinţă au reuşit să identifice ceea ce ei cred că sunt locurile în care se formează şi se păstrează amintirile noastre. Pe scurt, neuronii care lucrează cu informaţiile despre cine suntem noi şi legate de lucrurile pe care le-am făcut sau le-am trăit în trecut.

„Pentru că am reuşit să evidenţiem aceste locuri în creierul şoarecilor de laborator, sperăm că vom putea ajunge să aflăm mai multe despre modul în care amintirile se formează în creierul nostru”, au declarat cercetătorii din spatele acestui studiu, scrie Gândul

O echipă de la Institutul de Neurobiologie din Franţa au făcut această descoperire cu ajutorul unei proteine fluorescente în neuronii a patru şoareci. Această proteină specială luminează celulele care conţin ioni de calciu, în acest caz existenţa acestora arătând că neuronul respectiv funcţionează. 

Şoarecii de laborator au fost testaţi astfel în timp ce alergau pe o roată de alergat. În timpul „cursei”, neuronii lor s-au aprins, ceea ce înseamnă că în mintea lor se formau deja amintiri, care îi ajutau să ţină minte distanţa parcursă. Când animalele se odihneau, lumina apărea doar în anumite părţi ale creierului, reprezentând faptul că acolo se stocaseră informaţii care ajutau cobaii să îşi amintească diferite părţi ale „cursei” parcurse. 

„Am reuşit să schiţăm modul în care se formează amintirile”, a explicat Rosa Cossart, liderul studiului. 

Bineînţeles, studiul a fost pus la îndoială de alţi cercetători care susţin că nu se poate şti cu siguranţă dacă acesţi neuroni sunt, într-adevăr, cei responsabili cu stocarea amintirilor. Aceştia susţin că nu există niciun motiv pentru care acea experienţă trăită de şoareci pe roata de alergare să fie stocată de ei în memorie şi să se dividă în blocuri celulare distincte. Totuşi, acest tip de studii reprezintă şi pentru ei un interes, doar că trebuie dus mai departe, detaliat şi analizat din alte puncte de vedere.

În prezent oamenii de ştiinţă au desluşit doar câteva aspecte în ceea ce priveşte modul de stocare a amintirilor în creier, cum ar fi că în hipocampus există celule care ajută cobaii să îşi amintească lumea înconjurătoare, însă ei nu au putut explica momentan cum şi de ce se aprind aceşti neuroni şi ce parcurs are tot acest proces la nivelul creierului. 

Sursa: Gândul