Prima pagină Stiinta

Oamenii de ştiinţă au creat cel mai mic tranzistor din lume! Cum funcţioneză şi la ce este utilizat

Ana-Maria Iosif 10.09.2016 | ● Vizualizări: 1935
Un fir de păr are aproximativ de la 80.000 de nanometrii lăţime până la 100.000     + zoom
Galerie foto (3)

Oamenii de ştiinţă au reuşit să creeze cel mai mic tranzistor din lume, ce produce un comutator cu o poartă de lucru de 1 nanometru.

Dacă eşti curios să afli cât de mic este, un fir de păr are aproximativ de la 80.000 de nanometri lăţime până la 100.000. Spre deosebire de alte tranzistoare, acesta nu este realizat din silicon, iar măsura mică oferă oportunitatea de a mări performanţa circuitelor integrate prin popularea acestora cu cantităţi mari de componente incredibil de mici.

Numită după co-fondatorul Gordon Moore, Legea lui Moore presupune că tranzistoarele dintr-un circuit integrat se vor dubla aproximativ la fiecare doi ani, permiţând existenţa unor procesoare de computer mult mai complexe şi mai puternice.

În tranzistoarele convenţionale, mai mari, siliconul este un material ideal pentru că electronii care au scurgerea prin circuit întâlnesc foarte puţină rezistenţă. Însă, cu acest tranzistor, MoS2, aceştia întâlnesc o mai mare rezistenţă, dar efectul încet  este chiar benefic atunci când tranzistorul devine foarte mic ,pentru că ajută în controlarea comportamentului electronilor. În procesul de testare, dispozitivul prototip al cercetătorilor, care combină MoS2 cu un nanotub de carbon de 1 nanometru lăţime, arată faptul că tranzistorul controlează efectiv scurgerea de electroni.

Unul dintre motivele pentru care acesta reprezintă un succes, pe lângă faptul că poate asigura o funcţionare  mult mai bună a calculatoarelor, este acela că nimeni nu a ştiut că acest lucru poate fi posibil.

În ciuda succesului, cercetătorii au afirmat ca va fi un drum lung până când  va putea fi folosit un tranzistor de 1 nanometru în calculatoarele şi telefoanele noastre şi este nevoie de crearea acestora la scară largă, lucru care nu este deloc uşor.

"Acest demers denotă faptul că acest lucru a putut fi realizat, dar, cu toate acestea, nu l-am transpus într-un cip, lucru pe care nu l-am făcut de foarte multe ori", a afirmat unul dintre oamenii de ştiinţă care au participat la derularea acestui proces.

Sursa: Science Alert

Citeşte şi:

Noul tranzistor din sapte atomi sta la baza computerelor viitorului

Mai aproape de computerul cuantic: a fost creat un tranzistor funcţional dintr-un singur atom (VIDEO)

Un nou pas spre computerul biologic: au fost creaţi „tranzistori” într-o bacterie! (VIDEO)