Cele trei chimicale care transformă carnea într-o otravă cancerigenă

21 10. 2016, 09:06

Există trei agenţi principali din carnea procesată care provoacă cancerul: fierul, care se află în mod natural în carne; nitrozaminele, care se formează atunci când carnea este procesată; MelQx şi PhIP, chimicale care se formează în timpul gătirii. 

Fierul se găseşte în toate tipurile de carne, acesta este absorbit cu uşurinţă de organism, fiind o parte importantă din dieta oamenilor. O cantitate excesivă poate creşte riscul apariţiei cancerului, deoarece fierul acţionează ca un catalizator pentru formarea radicalilor liberi. 

Nitrozaminele apar doar atunci când carnea conţine nitriţi sau săruri cu nitriţi. Mâncarea care conţine cele mai multe nitrozamine este cea afumată, cea proaspătă sau fructele de mare. Alimentele care conţin cantităţi moderate sunt grânele, lactatele, uleiurile, băuturile şi vinul, ceea ce înseamnă că oamenii sunt expuşi constant la aceste chimicale.

Deşi MelQx şi PhlP se formează în timpul gătirii, concentraţia de chimicale este diferită în funcţie de metoda de gătire şi de cât de bine este gătită carnea.

Agenţia pentru Cercetare a Cancerului  nu a furnizat informaţii despre riscul apariţiei cancerului în funcţie de diferitele tipuri de carne procesată. 

Unii fabricanţi de cârnaţi nu utilizează nitraţi în procesul de fabricare, astfel consumatorii ar trebui să aleagă doar produsele cu conţinut ridicat de carne şi condimentate doar cu ierburi naturale, iar carnea nu ar trebui să fie gătită excesiv. 

Sursa: Live Science

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 

Un studiu efectuat pe 500.000 de oameni arată care sunt alimentele ce ne ucid
 
Ce trebuie să ştiţi despre raportul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi legătura dintre cancer şi consumul de carne
 
AVERTISMENT OMS: Micii, cârnaţii sau costiţa, la fel de cancerigene precum azbestul şi fumatul. Reprezentanţi din industria cărnii: OMS sfidează bunul simţ – UPDATE
 
Cârnaţi sau friptură? Aceste alimente au efecte diferite asupra sănătăţii tale