Home » Știință » După milenii, cercetătorii par să fi descoperit în sfârşit originea conştiinţei

După milenii, cercetătorii par să fi descoperit în sfârşit originea conştiinţei

După milenii, cercetătorii par să fi descoperit în sfârşit originea conştiinţei
Publicat: 09.11.2016
Cercetătorii au încercat milenii întregi să descopere de unde provine conştiinţa. În ciuda avansului neurologiei, încă nu se ştie sigur de unde provine.

Cu toate acestea, unii dintre ei susţin că au descoperit, în final, originea acesteia după ce au identificat o legătură între 3 zone specifice din creier care par a fi cruciale în ceea ce priveşte apariţia conştiinţei.

Conştiinţa este compusă, se crede, din 2 componente: excitarea şi conştientizarea. Cercetătorii au demonstrat, deja, că excitaţia este controlată de către acea parte a creierului care intră în contact cu măduva spinării. În ceea ce priveşte conştientizarea, răspunsul este evaziv. Se crede că îşi are originea undeva în cortex, stratul exterior al creierului, dar nimeni nu a fost capabil să spună că acesta se află, cu siguranţă, acolo.

Însă, echipa de cercetători de la Harvard nu doar că au identificat regiunea care se află în strânsă legătură cu excitaţia, ci şi 2 regiuni ale cortexului care, împreună, par să formeze conştiinţa. În vederea ajungerii la o concluzie clară, echipa a demarat un studiu pe 36 de pacienţi care prezentau leziuni cerebrale, 12 dintre ei fiind chiar în comă. Acest studiu a concluzionat că această mică regiune a creierului este responsabilă pentru apariţia conştiinţei, dar pentru a se descoperi ce parte a creierului se află în strânsă legătură cu aceasta, cercetătorii au întocmit o hartă a creierului. Astfel, au identificat 2 zone în cortex care, în urma unor studii anterioare, s-a concluzionat că au o strânsă legătură cu excitaţia şi cu conştientizarea, dar este prima oară când are legătură şi cu centrul trunchiului cerebral.

Echipa are nevoie de confirmarea acestui rezultat înainte de a fi siguri că legătura ce există între acele 3 zone ale creierului reprezintă, de fapt, originea conştiinţei. Mai mult, speră să descopere un tratament viabil pentru tratarea persoanelor aflate în comă sau în stare vegetativă, care au creierul sănătos, dar nu mai au conştiinţă.

Sursa: Science Alert

Citeşte şi:

Cum functioneaza constiinta umana?

Ce este conştiinţa? Savanţii elveţieni au găsit răspunsul corect la marea întrebare care a măcinat întotdeauna oamenii de ştiinţă şi filozofii – FOTO+VIDEO

Animalele au constiinta si vointa proprie

Descoperire surpriză: conştiinţa ar putea fi un efect secundar al ,,entropiei”

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase