Home » Știință » 6 simţuri uimitoare de care dispun oamenii, dar de existenţa cărora ştiu foarte puţine persoane

6 simţuri uimitoare de care dispun oamenii, dar de existenţa cărora ştiu foarte puţine persoane

6 simţuri uimitoare de care dispun oamenii, dar de existenţa cărora ştiu foarte puţine persoane
Publicat: 20.11.2016
Corpul uman are caracteristici de existenţa cărora ştiu foarte puţine persoane, iar unele dintre acestea sunt absolut uimitoare.

1. Poţi simţi mirosurile şi prin intermediul pielii

Cercetătorii germani au descoperit că unele celule care oferă nasului capacitatea de a percepe mirosurile există şi în organism, ceea ce înseamnă că putem mirosi şi cu pielea. Aceştia au expus celulele pielii la un miros al unui parfum de lemn de santal creat artificial şi au descoperit că generează o creştere cu 32% în procesul diviziunii celulare.

2. Când ne aflăm sub apă, auzul nostru este mult mai fin

Este cunoscut faptul că oamenii nu au un auz atât de bine dezvoltat precum alte animale, dar atunci când ne aflăm sub apă, auzul nostru devine mai fin şi decât cel al unei balene. Oamenii pot auzi datorită unui proces în care undele sonore perturbă  aerul, iar cercetătorii au descoperit că într-un mediu fără aer, sunetul face abstracţie de urechea medie şi rezonează prin mastoidian, osul care se află imediat lângă ureche. Acest lucru înseamnă să, atunci când suntem în apă, putem auzi sunete pe care în alte condiţii nu le putem percepe.

3. Ne putem mirosi sistemul imunitar unul altuia

Mirosul unui om bătrân este unul familiar pentru aproape toţi oamenii, iar ştiinţa a demonstrat că acest miros provine de la sistemul imunitar slăbit. Pentru a testa această teorie, cercetătorii au injectat pacienţilor o bacterie care sabotează puterea de apărare a organismului, apoi au colectat transpiraţia participanţilor şi câţiva voluntari au mirosit-o, concluzionându-se că aceasta avea un miros extrem de neplăcut, ceea ce denotă că organismul uman emite un anumit miros care îi avertizează pe ceilalţi că o anumită persoană este bolnavă.

4. Transpiraţia noastră îi poate face pe alţi oameni fericiţi

Cercetătorii de la Universitatea din Utrecht, Olanda, au descoperit că atunci când mirosim transpiraţia unei persoane fericite, devenim şi noi, la rândul nostru, fericiţi. Aceştia au colectat mostre ale transpiraţiei unor 12 bărbaţi tineri în momentul în care vizionau videoclipuri care îi motivau din punct de vedere emoţional, ulterior un grup de femei mirosindu-le. Astfel, s-a concluzionat că există, într-adevăr, o sincronizare a comportamentelor între cei care au transpirat şi cei care au mirosit acea transpiraţie.

5. Putem auzi diferenţa dintre apa caldă şi apa rece

Cercetătorii britanici au demarat un experiment care explică acest lucru: apa rece are molecule care se mişcă mult mai încet şi este mai vâscoasă decât apa caldă, care este mai densă. În plus, apa caldă tinde să aibă mult mai multe bule decât cea rece, iar sunetele emise de către acele bule se produc la o frecvenţă mai ridicată, tocmai de aceea sunetul care apare atunci când facem duş tinde să se modifice în momentul în care apa care curge devine mai caldă.

6. Ne putem detecta mâna în întuneric

Potrivit unui studiu demarat de către Universitatea din Rochester, dacă  te afli într-un loc întunecat complet, îţi poţi vedea mâna dacă o poziţionezi în faţa ochilor, dar la o claritate extrem de scăzută, bineînţeles. Explicaţia oferită de cercetători este următoarea:  o mare parte a lucrurilor pe care le vedem în fiecare zi nu provin din viziunea ochilor, ci din ceea ce creierul nostru se aşteaptă să identificăm, fenomen bazat pe alte informaţii senzoriale.

Pentru a oferi o concluzie asupra acestui experiment, voluntarii au fost rugaţi să stea într-o cameră complet neiluminată, dotată cu senzori care tin evidenţa mişcării ochilor şi s-a dovedit că atunci când îţi mişti mâna în întuneric, ochii tăi se mişcă în exact aceeaşi direcţie.

Sursa: Cracked

Citeşte şi:

Câte simţuri au oamenii?

Toate cele cinci simturi intr-o casca de realitate virtuala

Mirosul care aduce bucurie – secretele celui mai misterios simţ

Oamenii de ştiinţă au descoperit o metodă prin care putem să dezvoltăm super-simţuri

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase