Home » Știință » Fuziunea nucleară reprezintă viitorul energiei de pe Pământ. Experţii vor desfăşura noi experimente pentru perfecţionarea procesului

Fuziunea nucleară reprezintă viitorul energiei de pe Pământ. Experţii vor desfăşura noi experimente pentru perfecţionarea procesului

Publicat: 24.12.2016
De-a lungul secolelor, oamenii au visat că vor putea capta puterea Soarelui pentru a o folosi pe Pământ. Însă, oamenii doresc să meargă mult mai departe să-şi creeze propiul Soare care să genereze energie.

Energia de fuziune poate fi o sursă de energie nelimitată, sigură şi nepoluantă. Din doar un kilogram de deuteriu extras din apă pe zi s-ar putea genera electricitate pentru alimentarea a mii de case. 

Încă din 1950, cercetătorii şi inginerii  au realizat progrese majore forţând atomii de hidrogen într-o reacţie autosustenabilă. Scepticii afirmă că există încă două provocări, menţinerea reacţiei pe o perioadă mai lungă şi realizarea unui material pentru valorificarea puterii fuziunii în electricitate. 

Cercetători în fuziune din cadrul Princeton Plasma Physics Lab declară că realizarea electricităţii din fuziune va putea fi disponibilă în următorii 25 de ani. Demonstraţiile fezabilităţii fuziunii  pot fi obţinute mult mai devreme, aşadar puterea fuziunii ar putea fi încorporată în planurile de viitor privind energia planetei. 

Spre deosebire de alte surse de electricitate, precum cea solară, din gaze naturale sau fisiune nucleară, fuziunea nu poate fi creată în miniatură şi apoi mărită. Paşii experimentali sunt mari şi necesită mult timp pentru a fi construiţi. 

De ce fuziune nucleară?

În fuziune, două nuclee din atomul de hidrogen fuzionează împreună. Însă operaţiunea este dificilă deoarece ambele nuclee sunt încărcate pozitiv, astfel că se resping unul pe celălalt. Doar dacă se mişcă extrem de rapid atunci când se ciocnesc se vor contopi, vor fuziona şi vor elibera energie. 

Acest fenomen are loc, în mod natural, în Soare. Pe Pământ, experţii utilizează magneţii puternici care includ gazul fierbinte  al încărcăturii electrice de deuteriu şi tritiu. Gazul fierbinte şi încărcat se numeşte plasmă. Plasma este atât de fierbinte încât nucleele încărcate pozitiv se mişcă suficient de rapid încât îşi pot depăşi respingerea şi pot fuziona. 

Când nucleele fuzionează, acestea formează două particule electrice, o particulă alfa şi un neutron. Combustibilul pentru energia fuzională se regăseşte din abundenţă în natură. Beuteriul se regăseşte din abundenţă în apă, iar reactorul poate crea tritiu. Energia fuzională nu elimină gaze de seră, producând doar heliu şi neutron.

Comunitatea ştiinţifică internaţională s-a unit pentru a construi un laborator pentru cercetarea fuziunii în Franţa. Numit ITER, cu ajutorul planului lor, aceştia ar putea genera 500 de megawatti de energie fuzională termală timp de opt minute în cadrul fiecărei sesiuni.  Dacă puterea ar putea fi transformată în energie, aceasta ar putea alimenta 150.000 de case. ITER este un proiect susţinut de către guvernul reprezentativ al unei jumătăţi din populaţia din Uniunea Europeană, China, India, Japonia, Rusia, Coreea de Sud şi Statele Unite ale Americii. 

Sursa: LIve Science

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 

 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase