Home » Știință » Sud-coreenii au doborât un nou record de fuziune nucleară

Sud-coreenii au doborât un nou record de fuziune nucleară

Sud-coreenii au doborât un nou record de fuziune nucleară
Publicat: 20.12.2016
Sud-coreenii au obţinut plasmă stabilă pentru 70 de secunde.

Savanţii sud-coreeni au obţinut un record de 70 de secunde de menţinere a plasmei în stare stabilă, cu ajutorul reactorului Korean Tokamak Advanced Research (KSTAR).

Spre deosebire de fisiunea nucleară unde atomii sunt scindaţi, fuziunea se bazează pe alipirea atomilor la temperaturi foarte înalte. A menţine acest material incandescent este cheia în utilizarea fuziunii nucleare, o energie inepuizabilă şi verde.

Reactorul KSTAR se găseşte la National Fusion Institute din Coreea de Sud şi poate rezista temperaturilor de 300 de milioane de grade Celsius, necesare pentru acest procedeu. De asemenea, reacţia folosită de cercetători este similară cu cea de pe Soare, unde atomii de hidrogen fuzionează, formând atomi de heliu, eliberând astfel cantităţi enorme de energie.

De obicei, în asemenea cazuri, oamenii de ştiinţă jonglează cu trei variabile: temperatură, presiune şi timp, dar în cazul reactorului KSTAR este vorba de o altfel de plasmă, mai potrivită pentru fuziune nucleară pe care cercetătorii speră să o folosească la temperaturi mai mici şi la presiuni mai mari.

Deocamdată însă, astfel de reactoare conusmă mai mult decât produc, dar fiecare victorie înseamnă un pas către a face acest tip de energie una rentabilă.

Sursa: Science Alert

Vă recomandăm şi următoarele articole:

Testele confirmă: Reactorul masiv de fuziune nucleară al Germaniei funcţionează

Fuziunea nucleară – provocarea energetică a viitorului

După 19 ani şi 1,1 milioane de ore de muncă, Germania a creat maşinăria care revoluţionează fuziunea nucleară

Cel mai performant reactor de fuziune nucleară. Rezolvă marea problemă la care nici germanii şi nici chinezii nu au avut soluţie. ”Va depăşi frontierele fizicii”

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase