Home » Maratoanele Descopera » Mari întrebări » Cât de sus se pot înălţa baloanele cu heliu?

Cât de sus se pot înălţa baloanele cu heliu?

Cât de sus se pot înălţa baloanele cu heliu?
Publicat: 17.05.2016
Explicaţia se bazează pe aşa-numitul ,,Principiu al lui Arhimede".
În cazul în care nu există niciun plafon sau un alt obstacol deasupra lor, baloanele cu heliu se pot înălţa, până în momentul în care dispar din raza noastră vizuală. Totuşi, ce înălţime pot atinge aceste obiecte colorate?
 
Ceea ce ştim cu toţii este că ele nu pot pluti în spaţiul cosmic. 
 
Potrivit lui Robert Matthews, specialist al Science Focus, baloanele cu heliu se pot înălţa până la o altitudine de aproximativ 9,6 kilometri, în timp ce baloanele meteorologice (realizate din materiale mult mai durabile) pot parcurge o distanţă de trei ori mai mare.
 
Matthews susţine că această capacitate a baloanelor poate fi explicată prin intermediul Principiului lui Arhimede. Conform acestei legi, balonul pluteşte deoarece heliul din interiorul său este mai puţin dens decât aerul din exterior. Cu cât balonul urcă mai mult, cu atât presiunea aerului înconjurător scade, iar cea a heliului din interior creşte. Când densitatea gazului din balon atinge o valoare similară cu cea aerului din exterior, ascensiunea obiectului se opreşte.
 
Pe de altă parte, când presiunea heliului din interior devine mult prea mare, balonul se sparge. De-a lungul timpului, au existat nenumărate cazuri în care o astfel de situaţie a afectat nu numai migraţiile păsărilor, ci şi zborurile avioanelor comerciale. 
 
 
 
                                             Cinci ore în balon: turism spaţial fără rachetă
 
                                             Baloanele care pot cara cladiri intregi sunt gata sa intre in functiune
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase