După 20 de ani de încercări, fizicienii au observat pentru prima dată spectrul de lumină al antimateriei

21 12. 2016, 19:00

Oamenii de ştiinţă de la CERN au putut să măsoare lumina emisă de antimaterie şi cu aceasta au observat că atomul de antihidrogen este imaginea în oglindă a atomului de hidrogen.

Acest rezultat a fost prezis de legile fizicii şi poate ajuta la oferirea unui răspuns la o problemă încă nerezolvată: de ce este mult mai multă materie în Univers decât antimaterie?

În afară de această întrebare (deocamdată) fără răspuns, cercetătorii s-au mai confruntat cu o problemă. Este imposibil de găsit antimaterie în univers. Fizica prezice că pentru fiecare atom există un antiatom, iar la întâlnirea acestora se anulează reciproc, eliberând energie sub formă de lumină.

Descoperirea este importantă şi din această perspectivă. Cercetătorii au fost capabili să creeze antimaterie şi să o menţină suficient de mult timp pentru a putea observa spectrul de lumină al antiatomilor.

De-a lungul a 20 de ani, echipa experimentului ALPHA de la CERN a ajuns să creeze suficienţi atomi de antihidrogen (25.000 la fiecare 15 minute), pentru a putea „prinde” 14 dintre aceştia.

Aceşti antiatomi vor fi apoi bombardaţi cu lumină pentru a forţa pozitronii (corespondentul electronilor la atomi) să „sară” de la un nivel de energie scăzut la unul înalt.. Când aceştia încep să revină la nivelul original de energie, cantitatea de lumină a acestora poate fi măsurată.

Cu ajutorul acestui experiment, echipa a observat că atomul de antihidrogen emite exact acelaşi spectru de lumină ca atmul de hidrogen.

Acest experiment deschide multe oportunităţi de descoperire şi cercetare, inclusiv întrebarea iniţială: „De ce există mult mai multă materie decât antimaterie?”. De asemenea, această întrebare poate avea şi o altă valenţă care are de a face mai mult cu modul în care punem problema: având în vedere faptul că avem foarte puţine cunoştinţe despre Univers şi despre întinderea acestuia, există de asemenea o posibilitate ca într-o zonă din vastul spaţiu să aibă o predominanţă de antimaterie, astfel, să existe o distribuţie eterogenă a materiei şi antimateriei.

Sursa: Science Alert

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Oamenii de ştiinţă au reuşit, în premieră absolută, să manipuleze un atom de anti-materie

Un experiment de fizică cuantică a confirmat o teorie dificil de explicat: Realitatea nu există până nu o măsurăm – VIDEO

Studiul care schimbă manualele de fizică: oamenii de ştiinţă au descoperit o nouă formă a magnetismului

Călătoria în timp este totuşi posibilă? Un experiment revoluţionar a arătat că legile spaţiului şi ale timpului pot fi manipulate