Home » Știință » O centrală chimică din India a găsit o metodă de a transforma emisiile de carbon în bicarbonat de sodiu

O centrală chimică din India a găsit o metodă de a transforma emisiile de carbon în bicarbonat de sodiu

O centrală chimică din India a găsit o metodă de a transforma emisiile de carbon în bicarbonat de sodiu
Publicat: 06.01.2017
Această invenţie poate rezolva, cel puţin parţial, problema emisiilor de CO2.

Centrala Tuticorin Alkali Chemicals din oraşul-port Tuticorin, India, îşi propune să transforme aproximativ 60.000 de tone de emisii de CO2 pe an în bicarbonat de sodiu şi alte chimicale, iar cercetătorii care lucrează la acest proiect se aşteaptă ca această tehnică să captureze şi să transforme până la 10% din emisiile totale de pe glob de CO2 din cărbune.

Deşi tehnologia de capturat emisiile de carbon nu este o noutate, ceea ce este remarcabil la această centrală este faptul că nu este subvenţionată de stat, ceea ce sugerează un sistem profitabil care are potenţial de dezvoltare şi la alte centrale şi industrii.

Directorul centralei, Ramachadran Gopalan, dezvăluie pentru BBC: „Sunt un om de afaceri, nu m-am gândit niciodată să salvez planeta. Aveam nevoie de o sursă sigură de CO2 şi aceasta era cea mai bună cale de a o obţine.”

În centrala de la Tuticorin se utilizează abur obţinut în urma încălzirii apei cu ajutorul cărbunilor, care este folosită apoi în diverse procese de fabricare ale chimicalelor. În compartimentul unde se arde cărbunele, dioxidul de carbon este separat într-un alt compartiment unde se amestecă cu clorură de sodiu şi amoniac, ceea ce ajută la fabricarea produselor precum bicarbonat de sodiu, detergenţi, dezinfectanţi, îndulcitori ş.a.

Aşadar, această metodă este fezabilă şi prin simplitatea ei, aşa cum menţionează şi CEO-ul companiei, Aniruddha Sharma: „Până acum ideile de a capta emisiile de carbon au fost în majoritate proiecte mari, iar riscul fiind mare au fost foarte costisitoare.”

De asemenea, proiectul este interesant şi prin prisma faptului că emisiile de carbon sunt utilizate la fabricarea altor produse, în loc să fie îngropate ca până acum – acest proiect are potenţialul de a arăta importanţa (re)utilizării materialelor reziduale şi în alte industrii, mai ales într-o lume bazată atât de mult pe consum şi pe exploatarea resurselor naturale.

Sursa: Science Alert

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Cantitatea de dioxid de carbon (CO2) din atmosferă a atins un nivel periculos. ”Nu s-a mai întâmplat de mai bine de 3.5 milioane de ani”

Oceanele nu mai fac fata emisiilor de CO2

Emisiile de CO2 au stagnat în 2014 după 40 de ani de creştere continuă

Anunţ îngrijorător: nivelul CO2-ului din aer a atins un prag nemaivăzut de 800.000 de ani!

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase