Home » Știință » Cele trei chimicale care transformă carnea într-o otravă cancerigenă

Cele trei chimicale care transformă carnea într-o otravă cancerigenă

Cele trei chimicale care transformă carnea într-o otravă cancerigenă
Publicat: 21.10.2016
Mâncarea procesată poate creşte riscul apariţiei cancerului intestinal. Agenţia pentru Cercetare a Cancerului, din cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, afirmă că 50 de grame de carne procesată pe zi pot creşte riscul apariţiei cancerului intestinal cu 18%.

Există trei agenţi principali din carnea procesată care provoacă cancerul: fierul, care se află în mod natural în carne; nitrozaminele, care se formează atunci când carnea este procesată; MelQx şi PhIP, chimicale care se formează în timpul gătirii. 

Fierul se găseşte în toate tipurile de carne, acesta este absorbit cu uşurinţă de organism, fiind o parte importantă din dieta oamenilor. O cantitate excesivă poate creşte riscul apariţiei cancerului, deoarece fierul acţionează ca un catalizator pentru formarea radicalilor liberi. 

Nitrozaminele apar doar atunci când carnea conţine nitriţi sau săruri cu nitriţi. Mâncarea care conţine cele mai multe nitrozamine este cea afumată, cea proaspătă sau fructele de mare. Alimentele care conţin cantităţi moderate sunt grânele, lactatele, uleiurile, băuturile şi vinul, ceea ce înseamnă că oamenii sunt expuşi constant la aceste chimicale.

Deşi MelQx şi PhlP se formează în timpul gătirii, concentraţia de chimicale este diferită în funcţie de metoda de gătire şi de cât de bine este gătită carnea.

Agenţia pentru Cercetare a Cancerului  nu a furnizat informaţii despre riscul apariţiei cancerului în funcţie de diferitele tipuri de carne procesată. 

Unii fabricanţi de cârnaţi nu utilizează nitraţi în procesul de fabricare, astfel consumatorii ar trebui să aleagă doar produsele cu conţinut ridicat de carne şi condimentate doar cu ierburi naturale, iar carnea nu ar trebui să fie gătită excesiv. 

Sursa: Live Science

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 

 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase