Home » Stiinta » După 45 de ani de analize, cercetătorii au reuşit să determine vârsta minimă a Lunii cu ajutorul rezidurilor aduse pe Pământ de misiunea Apollo 14

După 45 de ani de analize, cercetătorii au reuşit să determine vârsta minimă a Lunii cu ajutorul rezidurilor aduse pe Pământ de misiunea Apollo 14

Autor: Oana Bujor 01.16.2017
După 45 de ani de analize, cercetătorii au reuşit să determine vârsta minimă a Lunii cu ajutorul rezidurilor aduse pe Pământ de misiunea Apollo 14
Descoperirea se bazează pe analizele realizate asupra zirconului adus pe Pământ de către misiunea Apollo 14 (31 ianuarie - 5 februarie 1971).

Conform unei cercetări realizate de o echipă de la UCLA, Luna a apărut acum cel puţin 4,51 de miliarde de ani.

Vârsta  Lunii a fost un subiect amplu dezbătut de către cercetători, ,,Am reuşit să oferim o vârstă minimă Lunii, era timpul să o cunoaştem,” declară Melanie Barboni, principala cercetătoare din cadrul studiului. 

Luna s-a format în urma unei coliziuni puternice între Pământ şi un ,,embrion planetar” numit Theia, declara o echipă de geochimişti în 2016. Noua cercetare susţine faptul că Luna s-ar fi format la doar 60 de milioane de ani de la naşterea sistemului nostru solar, informează Science Daily.

Barboni a analizat opt zirconi în condiţii primare, examinând uraniul si plumbul din acestea. Prin analizarea acestor elemente, cercetătorii au reuşit să determine vârsta Lunii. ,,Zirconul este cel mai bun ceas al naturii,” spune Kevin McKeegan, profesor în carul UCLA. 

Impactul Pământului cu Theia a creat o Lună lichefiată, care în timp s-a solidificat. Cercetătorii consideră că suprafaţa Lunii, în primă fază, a fost acoperită de magmă. 

În urma analizelor, cercetătorii au reuşit să determine vârsta minimă a Lunii de 4,51 demiliarde de ani.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole