Home » Știință » Inelele din buştenii fosilizaţi dezvăluie un lucru uimitor despre activitatea Soarelui

Inelele din buştenii fosilizaţi dezvăluie un lucru uimitor despre activitatea Soarelui

Inelele din buştenii fosilizaţi dezvăluie un lucru uimitor despre activitatea Soarelui
Publicat: 22.01.2017
Cercetătorii sugerează că Soarele a avut acelaşi ciclu cel puţin 290 de milioane de ani.

Inelele copacilor din Permian, de acum aproximativ 290 milioane de ani, înregistrează cicluri de perioade umede şi uscate care durează aproximativ 11 ani.

Cercetătorii propun într-un studiu publicat la 9 ianuarie în Geology ipoteza conform căreia aceste cicluri sunt cauzate de variaţia intensităţii solare, care este observată şi astăzi.

Observaţiile curente arată că există cicluri în instensiatea luminii care au o durată care variază între 10,44 ani şi 11,16 ani.

Intensitatea radiaţiilor solare influenţează stratosfera, formarea norilor, deci şi clima şi cantitatea de precipitaţii, cantitate care se poate reflecta în creşterea vegetaţiei. Măsurând grosimea inelelor, care arată cât a crescut un copac pe durata unui an, cercetătorii au descoperit un ciclu în ratele de creştere. Ciclul acesta a durat în medie 10,62 de ani. Conform, savanţilor, a fost cauzat de variaţia precipitaţiilor.

Nu se poate spune cu precizie dacă această corelaţie între ciclurile solare şi variaţia grosimii inelelor implică o relaţie de cauzalitate. Conform paleoclimatologului Adam Csank, de la Universitatea din Nevada, Reno, aceste cicluri solare nu se pot observa în inelele copacilor moderni. În cazul climei permiene, poate fi vorba şi de alţi factori încă necunoscuţi, precum alte cicluri climatice ale Pământului de acum 290 de milioane de ani sau o explozie a populaţiilor de insecte.

Sursa: Science News

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Vulcanii sunt vinovaţi de Marea Extincţie din Permian

Schimbările climatice influenţează culoarea frunzelor de toamnă, în viitor acestea nu vor mai exista

Cea mai puternică furtună solară din actualul ciclu solar a dus la apariţia unor aurore inedite – GALERIE FOTO

Un caricaturist prezintă, într-o notă amuzantă, evoluţia schimbărilor climatice petrecute de-a lungul timpului pe Terra – FOTO

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase