Home » Știință » Savanţii au creat noi forme de viaţă care conţin ADN ”artificial”

Savanţii au creat noi forme de viaţă care conţin ADN ”artificial”

Publicat: 02.02.2017
Savanţii au creat noi forme de viaţă care conţin ADN ”artificial”
Oamenii de ştiinţă au creat în laborator primele organisme „semi-sintetice”, modificând ADN-ul bacteriei E. coli prin adăugarea a încă două baze în codul genetic.

În natură, orice organism este format din ADN care conţine patru baze reprezentate de literele G, T, C şi A. Echipa de la Scripps Research Institute din California, condusă de Floyd Romesberg, au creat încă două baze, reprezentate de literele X şi Y. Apoi acestea au fost inserate în codul genetic al bacteriei E. coli, conform Science Alert.

Acesta este primul organism semi-sintetic creat vreodată, cu două perechi de baze naturale şi una artificială.

Romesberg dezvăluie că, „existând o abilitate teoretic nelimitată de a procesa informaţia în continuă creştere, organismul semi-sintetic optimizat furnizează o platformă potrivită pentru a crea organisme cu proprietăţi total nenaturale şi trăsături care nu se găsesc nicăieri în natură”.

De la începutul acestui proiect, din 2014, au existat voci care au fost reticente la o astfel de acţiune. Jim Thomas, de la ETC Group, o organizaţie canadiană care dezbate progresul tehnologic în contextul socioeconomic şi ecologic a menţionat: „apariţia acestui organism „extraterestru” poate avea implicaţii etice şi legislative pe o perioadă foarte mare de timp. În timp ce biologii inventează noi metode de a se juca cu lucrurile fundamentale ale vieţii, guvernele nu au fost capabile să elaboreze un cadru legislativ sau de supervizare a acestui domeniu”.

Totuşi, Romesberg susţine că nu este motiv de îngrijorare, cel puţin deocamdată, pentru că perechea de baze artificală este inutilă, bacteria nu este capabilă să o citească şi să o proceseze. De asemenea, aceste molecule nu sunt făcute să funcţioneze în organisme complexe.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

”Bacteria de coşmar” se răspândeşte în spitalele din Statele Unite. Niciun antibiotic nu are efect asupra ei şi este greu de detectat

Ingineria genetica – viata, ca un joc de Lego

Locul prin care pătrund cele mai multe bacterii în organism

Super-bacteria pe care n-o ucide niciun antibiotic

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase