Home » Știință » Savanţii au creat un robot revoluţionar: se poate deplasa mai rapid ca insectele

Savanţii au creat un robot revoluţionar: se poate deplasa mai rapid ca insectele

Publicat: 21.02.2017
Cercetătorii au descoperit un mod mai eficient de deplasare care nu a fost observat în natură la organismele cu 6 picioare.

Un grup de savanţi a observat că deplasarea roboţilor cu şase picioare pe teren drept este mai rapidă dacă se foloseşte un mers „biped”, adică atunci când robotul îşi foloseşte câte două membre pentru deplasare; în loc de trei, aşa cum se observă în natură, relatează Science Daily.

Cercetătorii de la EPFL şi UNIL menţionează că această deplasare cu câte două membre este mai eficientă în condiţiile în care vârfurile membrelor nu au adezivi şi nu este un teren accidentat. Organismele se deplasează folosind câte trei membre deodată (2 pe o parte şi unul pe cealaltă) datorită faptului că terenul pe care merg este deseori tridimensional.

Aceste descoperiri aruncă o nouă lumină asupra problemelor pe care le întâmpină atât biologii, cât şi inginerii în robotică. Cercetătorii au descoperit că mersul „triped” al insectelor a emers atunci când organismele au fost nevoie să folosească suprafeţe verticale, alături de adezivul din vârful membrelor.

Apoi, cercetătorii au construit un robot cu şase picioare care era capabil să folosească ambele moduri de deplasare. Au aflat că într-adevăr modul „biped” este mai rapid. În cele din urmă, cercetătorii s-au concentrat pe examinarea insectelor pentru a vedea dacă aderenţa membrelor joacă un rol în deplasare. Au folosit o substanţă care acoperea membrele muştei, acoperind şi substanţa aderentă. Au observat că, fără această aderenţă, organismul a trecut la modul „biped”. 

Robin Thandiackal a precizat că „rezultatele ne arată că, spre deosebire de mulţi roboţi, animalele se pot adapta pentru a găsi noi căi de a se deplasa în alte circumstanţe”. Acesta mai adaugă şi că există un dialog natural între robotică şi biologie, în sensul că inginerii în robotică folosesc natura ca inspiraţie pentru locomoţie şi pentru a înţelege comportamentul organismelor, cu scopul de a-l aplica în proiectele lor.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Revoluţie în industria robotică. Ea este Nadine, robotul umanoid setat pentru a îngriji. Vorbeşte, analizează şi are memorie. FOTO+VIDEO

Oamenii de ştiinţă au creat degete robotice mai sensibile decât cele umane

A fost lansat NAO, cel mai spectaculos robot umanoid (FOTO/VIDEO)

Cea mai recentă inovaţie în robotică: AlphaDog, câinele-robot (VIDEO)

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase