Home » Știință » Reuşită istorică a Space X: Racheta reutilizabilă Falcon 9 a aterizat cu succes pe pământ

Reuşită istorică a Space X: Racheta reutilizabilă Falcon 9 a aterizat cu succes pe pământ

Publicat: 20.02.2017
În ultimele luni, Space X a reuşit să aterizeze, în siguranţă, mai multe rachete pe platforma marină. Însă, sâmbăta trecută, compania spaţială a reuşit să lanseze o rachetă Falcon 9 reutilizabilă, care a aterizat pe pământ, pe platforma din Cape Canavera (Florida), pentru prima dată după incidentul din septembrie 2016.

Pe 18 februarie 2017, Space X a lansat din Lauch Complex 39A o rachetă Falcon 9 într-un zbor istoric de pe aceiaşi platformă care a fost utilizată pentru lansarea misiunii Apollo din 1960, informează Science Alert.  

Aceasta este prima lansare de pe platforma din Florida de la explozia devastatoare din septembrie 2016. Racheta Falcon 9 a fost lansată împreună cu nava de provizii Dragon, cu destinaţia Staţia Spaţială Internaţională. Nava a fost umplută cu 2.500 de kilograme de încărcătură şi experimente ştiinţifice, inclusiv o insectă letală care i-ar putea ajuta pe oameni să afle informaţii despre viitorul bolilor de pe Pământ. 

La 10 minute de la lansare, prima parte a rachetei, cea care furnizează energie pentru propulsie, a zburat înapoi pe pământ aterizând în siguranţă pe platforma Landing Zone 1 din Cape Canaveral Air Force, Florida. 

Pentru a treia oară, Space X a reuşit să aterizeze o rachetă pe pământ, dar este a opta aterizare de succes per total a unei rachete Falcon 9 (celelalte cinci au fost pe plarformă marină). Rachetele reutilizabile fac parte din planul lui Elan Musk de a reduce costurile lansării oamenilor şi al obiectelor în spaţiu. 

În cadrul unei lansări normale, primul modul al rachetei este programat să se prăbuşească în ocean, dar prin recuperarea rachetelor Falcon 9, Space X economiseşte 62 de milioane de dolari. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 

 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase