Home » Știință » O nouă interfaţă creier-computer ajută persoanele paralizate să tasteze pe computer prin telepatie

O nouă interfaţă creier-computer ajută persoanele paralizate să tasteze pe computer prin telepatie

Publicat: 25.02.2017
Cercetătorii de la Universitatea Stanford au proiectat o interfaţă creier-computer care permite pacienţilor paralizaţi să tasteze rapid şi corect.

O nouă interfaţă creier-computer dezvoltată de experţii de la Stanford doreşte să ajute pacienţii paralizaţi să comunice mult mai eficient, notează Seeker. 

Tehnologia permite oamenilor cu afecţiuni ale coloanei vertebrale să tasteze cuvinte pe computer prin intermediul gândurilor, ajungând la 39 de caractere pe minut. În cadrul studiului, cercetătorii şi-au detaliat tehnica prin care pacienţii paralizaţi controlează mişcările şi click-urile unui mouse pe o tastatură virtuală. 

Cursorul se mişcă doar prin intermediul minţii, nefiind necesară atingerea fizică. 

Tehnologia a fost testată pe trei participanţi din cadrul studiului,  unul cu afecţiune a coloanei vertebrale şi alţi doi cu scleroză amitrofică laterală. Conform studiului, fiecărui pacient i-au fost implantaţi electrozi pe suprafaţa creierului la o adâncime de doar câţiva milimetri. Electrozii au monitorizat semnalele fiecărei celule şi a fiecărui neuron şi au transmis informaţia către un computer care prin intermediul algoritmilor a transformat impulsurile în comenzi pe computer. 

,,Succesul studiului ar putea reprezenta o îmbunătăţire a vieţii persoanelor paralizate,” spune Jaimie Henderson, profesor de la Universitatea Stanford

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 

 
 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase