Home » Știință » Conştiinţa se dezvoltă de la vârste fragede, conform unui studiu inedit

Conştiinţa se dezvoltă de la vârste fragede, conform unui studiu inedit

Conştiinţa se dezvoltă de la vârste fragede, conform unui studiu inedit
Publicat: 08.04.2017
Un nou experiment a arătat că simţul de sine se dezvoltă mult mai devreme decât s-a crezut anterior. Acest simţ al propriului eu se dezvoltă începând cu vârsta de şase ani.

Pentru a testa această trăsătură cognitivă, cercetătorii au studiat reacţiile copiilor şi adulţilor care îşi observau propriul avatar, relatează Science News Magazine.

Experţii au folosit un dispozitiv care modelează realitatea virtuală ca cel prezentat în imaginea de mai sus.

Dorothy Cowie, de la Universitatea Durham din Anglia, autorul acestui studiu, precizează că „aceşti copii şi-au văzut propriul avatar fiind ei înşişi”. Acest simţ de sine într-un corp, care poate fi manipulat prin văz şi atingere, devine mai puternic şi mai nuanţat odată cu înaintarea în vârstă. În jurul vârstei de 10 ani, indivizii încep să simtă atingerea efectuată asupra corpului virtual, denotând o integrare mai mare a experienţei în propriul corp.

Experimentele au inclus atingeri sincrone, unde atât corpul cât şi avatarul erau atinse în acelaşi timp şi în acelaşi loc, şi atingeri asincrone, unde corpul real şi avatarul erau atinse în perioade diferite. La toate vârstele, o mai mare percepţie a corpului virtual cu sinele a fost în cazul atingerilor sincrone. Complexitatea şi calibrarea acesteia a crescut odată cu vârsta, observându-se un grad mai mare de complexitate a semnalelor multisenzoriale la adulţi decât la copii.

Acest studiu este esenţial în înţelegerea trăsăturilor cognitive care oferă un simţ de sine, unde sinele se identifică cu corpul într-un mod din ce în ce mai complex odată cu înaintarea în vârstă.

Studiul a fost publicat în Developmental Science pe 22 martie 2017.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Descoperire surpriză: conştiinţa ar putea fi un efect secundar al ,,entropiei”

Ce este conştiinţa? Savanţii elveţieni au găsit răspunsul corect la marea întrebare care a măcinat întotdeauna oamenii de ştiinţă şi filozofii – FOTO+VIDEO

După milenii, cercetătorii par să fi descoperit în sfârşit originea conştiinţei

Un fizician american susţine că există o nouă stare a materiei, conştiinţa sau ,,Perceptronium”

 

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase