Home » Știință » FOTO. Fizicienii au realizat în premieră un experiment uimitor, obţinând o ”minge de foc” cu ajutorul unui magnet. Studiul poate revoluţiona călătoriile spaţiale

FOTO. Fizicienii au realizat în premieră un experiment uimitor, obţinând o ”minge de foc” cu ajutorul unui magnet. Studiul poate revoluţiona călătoriile spaţiale

Publicat: 27.07.2017
Oamenii de ştiinţă au observat cum un câmp magnetic bipolar poate crea ceea ce pare a fi o minge de foc luminoasă în interiorul unei încăperi cu plasmă.

Prin plasarea unui magnet cu doi poli în apropierea suprafeţei unui catod, cercetătorii au putut genera o structură asemănătoare unei migi de foc, care a variat în intensitate în funcţie de poziţionarea magnetului, relatează Science Alert.

Conform echipei de la Saha Institute of Nuclear Physics din India, luminozitatea prezentată în imaginea de mai jos este rezultatul creşterii ionizării în interiorul camerei, datorită modului în care electronii sunt ţinuţi de câmpul magnetic în apropierea suprafeţei catodului încărcat negativ.

Credit: Shaw et al/AIP Publishing

Savanţii au efectuat anterior o serie de cercetări asupra modului în care magnetismul interacţionează cu plasma, utilizând astfel de camere, dar în majoritatea cazurilor, aceste experimente implicau un magnet poziţionat în interiorul camerei – ceea ce înseamnă că nu apăreau variaţii în intensitatea câmpului magnetic. „Deşi magneţii au fost folosiţi în experimentele cu plasmă, miza principală era măsurarea parametrilor de echilibru ai plasmei, precum densitatea”, precizează Pankaj Kumar Shaw, autorul acestui studiu. Cercetătorul adaugă şi faptul că „în opinia noastră, aceasta este prima încercare de a investiga fenomenul dinamic al fluctuaţiilor sub acţiunea câmpului magnetic bipolar”.

Atunci când un câmp magnetic interacţionează cu plasma, aceasta din urmă induce fluctuaţii plasmei, care devine mai puţin ordonată şi mai haotică pe măsură ce intensitatea câmpului creşte, ceea ce rezultă, în ultimă instanţă, în „mingea de foc”.

În afară de acest efect, rezultatele sunt în principal de uz teoretic, dar echipa consideră că descoperirile viitoare pot ajuta la înţelegerea modului în care anomaliile magnetice afectează interacţiunile dintre vântul solar şi planete, ceea ce la rândul ei va ajuta la explorarea spaţială şi chiar la o posibilă (într-un viitor destul de îndepărtat) restaurare a atmosferei marţiene.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Astronomii au descoperit cel mai mare câmp magnetic din Univers

Care este cel mai puternic magnet din univers?

Datele culese de doi sateliţi ai NASA arată că omul a creat un nou câmp magnetic în jurul Pământului – VIDEO

Noi descoperiri cu privire la câmpul magnetic relevă trecutul dramatic al Pământului

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase