Home » Știință » Un nou mister de pe Pluto a fost rezolvat de către cercetători. Cum s-au format pilonii imenşi de gheaţă de pe suprafaţa planetei pitice

Un nou mister de pe Pluto a fost rezolvat de către cercetători. Cum s-au format pilonii imenşi de gheaţă de pe suprafaţa planetei pitice

Publicat: 29.09.2017
Pe suprafaţa lui Pluto se află formaţiuni ascuţite care ajung la înălţimile zgărie-norilor. Conform unei noi cercetări, structurile sunt realizate din metan îngheţat şi se formează într-un mod similar cu cel al piscurilor de gheaţă şi zăpadă de pe Pământ.

În 2015, atunci când sonda New Horizons a zburat prin apropierea lui Pluto, cercetătorii au putut observa o varietate de structuri ale suprafeţei de pe planeta pitică. Space notează că zonele plate sau cele cu cratere de pe suprafaţa lui Pluto relevă activitatea geologică, compoziţia şi evoluţia planetei pitice în timp. 

Credit: Wikimedia Commons/ESO

Pilonii de gheaţă observaţi în cadrul studiului recent se formează la altitudini înalte, în apropiere de atmosfera planetei pitice, loc în care metanul poate îngheţa. Atunci când climatul este puţin mai cald, părţi ale metanului îngheţat sunt sublimate. ”Atunci când am realizat că pilonii de pe suprafaţa lui Pluto sunt, de fapt, acumulări de metan îngheţat, ne-am întrebat de ce a luat această formă ascuţită şi nu a rămas sub forma unei grămezi. Aparent, climatul de pe Pluto variază, iar uneori temperaturile sunt puţin mai calde, caz în care metanul se transformă direct în gaz,” a declarat Jeffrey Moore, membru al misiunii New Horizons. 

Pe Pământ, aceste structuri se numesc penitente şi ajung la doar câţiva metri înălţime. Însă prezenţa structurilor de pe Pluto pot oferi cercetătorilor informaţii privind schimbările de temperaturi de-a lungul timpului. De asemenea, prezenţa metanului îi poate ajuta pe cercetători să cartografieze topografia planetei pitice în locuri cu vizibilitate scăzută. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 

 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase