Moment istoric în medicină: prima terapie pentru vindecarea orbirii

12 10. 2017, 19:00

Medicamentul denumit Luxturna, produs de Spark Therapeutics, întruneşte criteriile pentru a fi aprobat de comitet. Conform Gizmodo, în cadrul unui studiu cheie, dintre cei 21 de pacienţi cu orbire ereditară cunoscută cu denumirea de amauroza congenitală Leber -LCA – (boala congenitală declanşată de mutaţia genei RPE65), vederea a 11 pacienţi s-a îmbunătăţit. 

În plus, 93% dintre participanţi au resimţit cel puţin o mică îmbunătăţire. Rezultatele au fost măsurate prin intermediul abilităţii acestora de a naviga printre obstacole atunci când luminozitatea era scăzută. Terapia funcţionează prin transmiterea unei copii corecte a genei RP65 către celulele retinei, fapt ce restabileşte abilitatea persoanei de producere a enzimei deficitare care provoacă afecţiunea.

Compania nu a prezentat până în acest moment care va fi costul pentru terapie, însă specialiştii sugerează că ar putea ajunge la sute de mii de dolari. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 

Orbirea ar putea fi vindecată graţie unei descoperiri surprinzătoare
 
Nevoit să ţină o dietă strictă cu şase alimente pe care le consumă mulţi oameni, un băiat în vârstă de 11 ani a orbit. Efectele pot fi ireversibile
 
Povestea uimitoare a cimpanzeului care suferă de sindromul Down. Kanako a fost părăsită de mamă şi a orbit
 
Iluzia optică ce te orbeşte. Explicaţia ştiinţifică a iluziilor optice. Cum ne păcălesc ochii creierul? FOTO+VIDEO