Home » Stiinta » ”O reuşită care are loc doar o dată într-un deceniu”. Savanţii au creat un material bidimensional care nu există în natură

”O reuşită care are loc doar o dată într-un deceniu”. Savanţii au creat un material bidimensional care nu există în natură

Autor: Alexandru Voiculescu 10.24.2017
Materialul creat de echipa de cercetători de la RMIT University din Melbourne, Australia, va schimba radical domeniul chimiei şi al tehnologiei, prin îmbunătăţirea dispozitivelor electronice.

Materialul bidimensional, gros de doar câţiva atomi, este ceva ce nu a fost văzut în natură, scrie Science Alert.

„Am găsit o metodă extraordinară, dar în acelaşi timp foarte simplă de a crea fâşii subţiri de materiale care nu există în natură”, a precizat Torben Daeneke, unul dintre cercetători.

Pentru crearea materialului 2D, echipa a dizolvat metale în metal lichid pentru a crea straturi foarte subţiri de oxid capabile să fie descojite.

De asemenea, un astfel de material promite să îmbunătăţească electronicele. Poate creşte capacitatea de stocare a datelor şi poate face dispozitivele electronice mai eficiente şi mai rapide. Straturile de oxid pot fi folosite pentru fabricarea ecranelor de tip touch screen.

„Mulţi dintre aceşti oxizi sunt materiale semiconductoare sau dielectrice. Aceste componente sunt fundamentul dispozitivelor optice şi electronice de astăzi. Operarea cu componentele subţiri poate duce la electronice mai eficiente, tehnologie care nu a mai fost accesibilă până acum”. a precizat Kourosh Kalantar-Zadeh, alt membru al echipei de cercetare.

Savanţii nu au specificat cum materialul 2D poate îmbunătăţi stocarea informaţiilor, dar această descoperire a posibilităţii unor materiale metalice bidimensionale este extrem de nouă şi necesită alte studii pentru confirmare şi rafinare a tehnologiei.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Un material minune va rezolva ieftin şi eficient problema lipsei apei potabile

Grafenul – materialul revoluţionar care va transforma secolul al XXI-lea

Pânza de păianjen şi grafenul pot crea un material revoluţionar care poate deveni materialul viitorului. Experiment inedit

Un nou tip de material cuantic poate imita funcţiile creierului uman într-un mod fără precedent