Home » Știință » Creierul astronauţilor care petrec mult timp în spaţiu îşi schimbă poziţia

Creierul astronauţilor care petrec mult timp în spaţiu îşi schimbă poziţia

Publicat: 07.11.2017
Expunerea pe timp îndelungat la microgravitaţie, în timpul călătoriei în spaţiu, poate afecta astronauţii din punct de vedere neurologic din cauza unui sindrom ce provoacă inversarea poziţiei în care se află craniul.

Dr. Donna Roberts, autoarea studiului, afirmă că aproximativ 40% dintre astronauţii care se întorc din spaţiu au probleme neurologice. NewsWeek notează că partea superioară a creierului este cea afectată, această regiune se acupă de controlarea vederii, iar astronauţii afectaţi prezintă în general simptome precum vedere înceţoşată, inflamarea discului optic, migrene şi o presiune crescută la nivelul capului. 

NASA a denumit simptomele ca fiind sindromul tulburării de vedere şi a presiunii intracraniene (VIIP). În mod normal, creierul pluteşte în fluidul cerebrospinal, parţial datorită unei funcţii anatomice, dar şi ca un rezultat al gravitaţiei. 

În cadrul studiului, 34 de astronauţi au fost supuşi tomografiilor înainte şi după ce au călătorit în spaţiu. Dintre aceştia 18 au realizat o călătorie îndelungată către Staţia Spaţială Internaţională (unde au petrecut aproximativ 2 ani). 

Robert afirmă că tomografiile ulterioare au prezentat nicio schimbare în cazul astronauţilor care au efectuat călătorii de scurtă durată, dar au fost detectate schimbări semnificative în cazul celor care au călătorit pe SSI şi au locuit acolo o perioadă. Afecţiunea este de obicei reversibilă atunci când astronauţii se întorc înapoi pe Pământ. Aceeaşi afecţiune a fost detectată şi în cazul unor persoane care nu au călătorit niciodată în spaţiu. În general, afecţiunea a fost prezentă în cazul persoanelor care au fost nevoite să se recupereze în urma unui accident, stând în mare parte în poziţie culcată sau în cazul persoanelor care practicau yoga

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

 
 
 
 

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase