Home » Știință » Un accident nuclear nedeclarat de ruşi a generat recent urme de radioactivitate, detectate în Europa. Anunţul şefului CNCAN referitor la România

Un accident nuclear nedeclarat de ruşi a generat recent urme de radioactivitate, detectate în Europa. Anunţul şefului CNCAN referitor la România

Un accident nuclear nedeclarat de ruşi a generat recent urme de radioactivitate, detectate în Europa. Anunţul şefului CNCAN referitor la România
Publicat: 10.11.2017
Un nor radioactiv s-a răspândit în Europa în septembrie şi octombrie şi ar proveni din Rusia sau Kazakhstan, conform autorităţilor franceze care se ocupă de radioprotecţie şi siguranţă nucleară, informează The Independent.
În urma posibilului accident nuclear a fost provocat un nor radioactiv. Accidentul a avut loc cel mai probabil deasupra fluviului Volga şi munţilor Urali, în ultima săptămână a lui septembrie, scrie Mediafax.
Jean-Marc Peres, directorul Insititutului francez pentru radioprotecţie şi siguranţă nucleară (IRSN): ”Autorităţile ruse au transmis că nu ar avea cunoştinţă că un asemenea accident a avut loc pe teritoriul lor”.
 
Biroul federal german pentru protecţie împotriva radiaţiilor a transmis că este exclusă varianta unui accident produs la o centrală nucleară din cauza tipului de particule detectate.
 
”Ruthenium-106 este folosit ca o sursă de radiaţie în terapia pentru cancer pentru tratamentul tumorilor oculare. Ruthenium se poate produce de asemenea în timpul reprocesării elementelor de combustibil nuclear”, a anunţat Biroul federal german pentru protecţie împotriva radiaţiilor .
 
Dacă s-a fi produs în Franţa, acest incident ar fi dus la evacuarea persoanelor şi adăpostirea acestora la câţiva kilometri de locul unde s-a produs accidentul, confirm IRSN.
 
Rodin Traicu: Nu a fost nevoie să informăm populaţia
 
Rodin Traicu, preşedintele Comisiei Naţionale pentru Controlul Activităţilor Nucleare (CNCAN), a afirmat că norul radioactiv nu a fost detectat în România.
 
„Această situaţie este monitorizată la nivelul Comisiei Naţionale pentru Controlul Activităţilor Nucleare, de la mijlocul lunii septembrie, când am primit o înştiinţare de la Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică de la Viena referitoare la detectarea unor creşteri în concentraţia unui radionuclid artificial, rutheniu, măsurătorile fiind făcute la vremea aceea în ţări limitrofe României. În România nu a apărut detectare. Este vorba de Ungaria, Bulgaria, Polonia, măsurătorile venind dinspre nordul Europei înspre sudul ei”, a afirmat Rodin Traicu la Antena 3.
 
Potrivit acestuia, în România a  fost activată celula de criză din cadrul CNACN şi s-a monitorizat permanent, împreună cu Reţeaua Naţională de Monitorizare a Radiaţiilor, din Bucureşti, nivelul tuturor radiaţiilor. 
 
„Am constatat creşteri nesemnificative ale concentraţiilor de rutheniu. Am dispus măsurători paralele care s-au făcut de către instalaţiile de protecţia mediului de la Centrala Nucleară de la Cernavodă, dar şi de către Institutul de Cercetări Nucleare din Piteşti. Dat fiind faptul că aceste concentraţii, pe care le-am monitorizat zilnic şi am avut raportări periodice şi de la Agenţia de la Viena, erau mult sub nivelul de alertă, cum sunt de altfel şi astăzi, evident că nu a fost nevoie de a instala un proces de informare a populaţiei, nemaivorbind de un nivel de alertă. ”, spune Rodin Traicu, preşedinte CNCAN.
 
Rutheniu sau ruthenium (lat.ruthenia = Rusia patria descoperitorului) este al 44-lea element chimic din sistemul periodic al elementelor, fiind o formă de tranziţie la metalele din grupa platinei.
 
Rutheniul se află în minereul de platină din Ural, precum şi din America de Nord şi America de Sud. Cantităţi mici se găsesc şi în Africa de Sud. Pulberea de rutheniu se obţine printr-un procedeu complex, prin reacţia de reducere cu hidrogen a cloritului de amoniu-rutheniu, obţinerea metalului compact se obţine prin topirea pulberii în prezenţa argonului ca gaz protector.
 
Rutheniul se mai poate obţine din reactoarele atomice, acest tip de rutheniu fiind utilizat ca izotop radioactiv, ruthenium-106 (Ru-106). Ruthenium-106 este folosit şi în tratamentul cancerului, în citostatice. Mai rar, ruthenium-106 este utilizat în generatoarele termoelectrice radioizotopice, care sunt utilizate pentru alimentarea cu energie electrică a sateliţilor. 
Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase