Home » Știință » Un mare mister al spaţiului cosmic a fost rezolvat utilizând datele de la un satelit construit de studenţi

Un mare mister al spaţiului cosmic a fost rezolvat utilizând datele de la un satelit construit de studenţi

Un mare mister al spaţiului cosmic a fost rezolvat utilizând datele de la un satelit construit de studenţi
Publicat: 17.12.2017
O echipă de câteva zeci de studenţi au proiectat şi construit satelitul CSSWE CubeSat, care a fost folosit pentru a studia particulele energetice ale Centurii de radiaţii Van Allen.

Un mister care a contrariat cercetătorii timp de 60 de ani cu privire la sursa unor particule potenţial dăunătoare care provin din centurile de radiaţie ale Terrei a fost rezolvat folosind datele culese de un satelit de dimensiunea unei cutii de pantof proiectat şi operat de studenţii de la Universitatea din Colorado Boulder, scrie phys.org.

Rezultatele noului studiu sugerează că electronii încărcaţi energetic din centura interioară de radiaţii a Pământului – în special în marginea din interior – sunt creaţi de radiaţii cosmice apărute în urma exploziilor de supernove, conform declaraţiilor autorului principal al studiului, Xinlin Li de la Laboratory for Atmospheric and Space Physics (LASP), din cadrul Universităţii Colorado. Centurile de radiaţie ale Terrei, cunoscute ca centurile Van Allen, sunt straturi de particule încărcate energetic care sunt ţinute de câmpul magnetic al planetei.

Echipa a arătat că în timpul unui proces numit ”cosmic ray albedo neutron decay” (CRAND), radiaţiile cosmice care intră în atmofera planetei se lovesc de atomii neutri, creând o „explozie” care produce particule energetice precum electronii, care rămân prinse în câmpul magnetic al Terrei. Descoperirile au implicaţii în înţelegerea şi prognozarea variaţiilor de flux cu electroni în spaţiul cosmic din apropierea Pământului, care pot afecta sataliţii şi pot pune în pericol sănătatea astronauţilor.

Lucrarea a fost publicată pe 13 decembrie în revista de specialitate Nature.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

„Structura misterioasă” descoperită de NASA în centura de radiaţii a Terrei. Este prima dată când observă aşa ceva

Un scut invizibil înconjoară planeta noastră. Cercetătorii nu au încă nicio explicaţie (FOTO)

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase