Home » Știință » Premieră în ştiinţă: ADN-ul unui om care a murit în 1827 a fost creat fără rămăşiţele sale

Premieră în ştiinţă: ADN-ul unui om care a murit în 1827 a fost creat fără rămăşiţele sale

Premieră în ştiinţă: ADN-ul unui om care a murit în 1827 a fost creat fără rămăşiţele sale
Publicat: 23.01.2018
Până acum, reconstituirea genetică a unui animal sau a unei persoane cerea ca ADN-ul să fie extras din rămăşiţele acelui individ. Un nou studiu realizat de cercetătorii companiei deCODE Genetics din Islanda a reuşit să obţină ADN-ul persoanei respective din mostre genetice culese de la 182 de descendenţi ai lui Hans Jonatan, o personalitate islandeză din secolul al XIX-lea.

Hans Jonatan a fost primul locuitor al Islandei cu descendenţe africane. Islanda dispune de o colecţie extrem de detaliată de înregistrări genetice, ceea ce a permis reconstituirea exactă a arborelui genealogic, scrie Futurism.

Deşi este un demers în premieră, cercetătorul Robin Allaby de la Universitatea Warwick din Marea Britanie nu este atât de impresionat: „se pare că este un fel de analiză care poate fi folosit în anumite condiţii atunci când un genom de imigrant este de un tip foarte rar”.

Cei de la deCODE cred că totuşi metoda poate fi aplicabilă la scară mai mare: este o problemă de cât de multe date ai la dispoziţie. În principiu, poate fi făcut oriunde, cu orice strămoş, dar ce a fost simplu în cazul nostru este că Jonatan era singurul cu descendenţă africană”, a precizat Kári Stefánsson.

Allaby mai adaugă şi că „este un tip de tehnică ce poate fi utilizat pentru a reconstitui genomurile exploratorilor care s-au  amestecat cu populaţiile indigene izolate”. În acest sens, „orice figură istorică născută după 1500 care are descendenţi cunoscuţi poate avea ADN-ul reconstituit”, a afirmat Agnar Helgason de la deCODE.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Descoperire REMARCABILĂ realizată de cercetătorul român Dan Graur. Doar 25% din ADN-ul uman este funcţional

Oamenii de ştiinţă care încearcă să găsească ADN-ul lui Iisus Hristos. Legătura cu osemintele lui Ioan Botezătorul descoperite în Bulgaria

Bebeluşii cu ADN de la 3 părinţi pot deveni realitate: mai mulţi embrioni au fost creaţi în SUA (VIDEO)

Inovaţia care va schimba viitorul sarcinilor: ADN-ul unui fetus poate fi secvenţiat în întregime fără teste invazive!

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase