Prima pagină Stiinta

VIDEO. Europenii creează un satelit revoluţionar care poate fi reconfigurat pe orbită

Alexandru Voiculescu 03.02.2018 | ● Vizualizări: 488

Sateliţii îşi pot schimba forma? Mulţumită unei inovaţii din Marea Britanie se poate. Satelitul Eutelsat Quantum va fi primul satelit comercial care se poate reconfigura în orbită.

Regatul Unit va lansa un nou satelit care va surprinde lumea. Satelitul Eutelsat Quantum, construit de compania Airbus, va fi primul satelit comercial capabil să-şi schimbe configuraţia în timp ce se află pe orbită, scrie Futurism.

Operatorii vor putea reconfigura satelitul în timp real, modificând elemente precum frecvenţa sa şi ariile pe care le acoperă.

„Oferă un nou nivel de flexibilitate pe care satelitul îl furnizează [...] mulţumită unei combinaţii de tehnologii de pe satelit”, a precizat Yohann Leroy, CEO-ul de la Eutelsat.

Acesta va fi lansat în 2019, va avea o viaţă de 15 ani şi îşi va folosi capacitatea de reconfigurare care îl va face mai util în mai multe situaţii. În loc ca sateliţii să devină inutili dacă sarcina lor nu mai e necesară, noul satelit se poate adapta unei noi sarcini, precum scanarea unei alte zone de pe glob.

Mai mult decât atât, satelitul poate fi produs în masă, având capacitatea de a schimba industria spaţială a sateliţilor comerciali. De asemenea, va reduce poluarea spaţiului, fiind nevoie de lansarea unui număr mai mic de sateliţi datorită vieţii mai lungi a acestuia.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

NASA a lansat pe orbită un nou şi puternic satelit pentru prognoză meteo şi monitorizarea uraganelor

SpaceX, implicată într-un nou scandal după lansarea misiunii secrete Zuma. Ce s-a întâmplat cu satelitul

Un tânăr de 18 ani a proiectat cel mai uşor SATELIT din lume. NASA a declarat că va lansa invenţia în spaţiu

Reanalizând imagini mai vechi din satelit, o echipă de cercetători a făcut o descoperire neaşteptată în apropierea ecuatorului de pe Marte