Efectul Novichok. Un savant sovietic a murit în anii ’90, răpus de teribila otravă: ”A ajuns la mine”

27 03. 2018, 18:00

„A ajuns la mine”

Înainte ca fostul spion rus Serghei Skripal şi fiica lui, Iulia, să se prăbuşească pe o bancă dintr-un parc din Salisbury, în data de 4 martie, singura persoană care a suferit efectele novichok a fost un tânăr savant sovietic din domeniul armelor chimice, scrie theguardian.com.

„În faţa mea au apărut cercuri: roşii şi portocalii. Am auzit un sunet în urechi, mi-am ţinut respiraţia. Şi un sentiment de teamă: ca şi cum urma să se întâmple ceva”, a povestit Andrei Zheleznyakov pentru ziarul Novoye Vremya, descriind un incident din 1987, petrecut într-un laborator de arme chimice, în urma căruia a fost expus la agentul neurotoxic Novichok, care l-a şi ucis. „Am stat pe scaun şi le-am zis colegilor: „A ajuns la mine”.

În 1992, momentul publicării interviului, agentul neurotoxic i-a distrus sistemul nervos lui Andrei Zheleznyakov. Nu a trecut nici un an şi fostul savant a murit, secerat de ciroză, hepatită toxică, distrugerea nervilor şi epilepsie.

Zheleznyakov, „eroul” necunoscut

Chiar dacă a lucrat la dezvoltarea unui asemenea agent otrăvitor, Andrei Zheleznyakov rămâne un erou, cel puţin pentru unii. „A oferit toate informaţiile – eu nu aş fi putut face asta, la momentul acela”, a declarat Vil Mirzayanov, un savant în dezvoltarea armelor chimice, judecat în Rusia pentru dezvăluiri legate de existenţa programului Novichok. „Nu i-a fost teamă, ştia că zilele îi erau numărate”.

Andrei Zheleznyakov nu a fost judecat niciodată, dar nu a putut învinge otrava. A pierdut capacitatea de a se concentra şi s-a izolat, a povestit Mirzayanov.

A murit în 1993, în urma unei crize, chiar când se afla la masă, singur, divorţat şi fără copii. Oficialii ruşi au negat existenţa unui asemenea program.

Recent, un oficial rus a dezvăluit că Uniunea Sovietică a dezvoltat agenţii novichok. Programul avea însă alt nume: foliant. O persoană apropiată programului foliant a declarat pentru The Guardian că Andrei Zheleznyakov nu a fost prima victimă a acestei otrăvi.

Lev Fedorov, un activist civil, care a scris despre programul sovietic de arme chimice, a precizat că un alt savant, LA Lipasov, a murit „otrăvit de un asemenea agent modern neurotoxic”.

Fedorov a decedat însă în 2017 şi jurnaliştii nu au reuşit să îl identifice pe Lipasov sau alte victime ale flagelului Novichok.

Citeşte continuarea pe Gândul.