Home » Știință » Fenomenul înfricoşător în care pacienţii sunt conştienţi în timpul resuscitării

Fenomenul înfricoşător în care pacienţii sunt conştienţi în timpul resuscitării

Fenomenul înfricoşător în care pacienţii sunt conştienţi în timpul resuscitării
Publicat: 09.06.2018
Cercetătorii de la ESA (European Society of Anaesthesiology) doresc să atragă atenţia asupra unui fenomen rar, dar tulburător, în care pacienţii sunt conştienţi că sunt resuscitaţi în urma unui stop cardiac.

Studiul a investigat un caz al unui bărbat de 69 de ani din Danemarca ce a fost internat în spital din cauza simptomelor de indigestie. La scurt timp după internare, acesta a avut un stop cardiac, iar medicii l-au resuscitat cu ajutorul masajul cardiac extern şi a măştii de oxigen, scrie Science Daily.

În timpul resuscitării acesta avea ochii deschişi şi îşi putea mişca membrele şi capul. În ciuda eforturilor stafului medical, pacientul nu a supravieţuit.

Indiferent dacă supravieţuieşte sau nu, pacientul trece prin clipe tulburătoare, iar în cazul supravieţuirii, persoana poate avea tulburare de stres post-traumatic.

Un studiu din 2014 indică faptul că în 2% dintre cazurile de stop cardiac pacienţii sunt conştienţi în timpul resuscitării.

Rune Lundsgaard, de la Spitalul Herlev din Copenhaga, conducătorul studiului a precizat că „este nevoie de mai multă atenţie şi cercetări pentru anestezia din timpul resuscitării”.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Scurta istorie a celor mai bizare tehnici de resuscitare

Se poate face stop cardiac după o partidă de sex? Răspunsul dat de specialişti

Ce se întâmplă în creierul omului în primele cinci minute după moarte. ”Este o descoperire fundamentală”

Oamenii conştientizează atunci când mor. Un studiu sugerează că mintea încă funcţionează chiar şi atunci când corpul nu mai prezintă semne de viaţă

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase