Home » Știință » Telescopul spaţial James Webb ar putea fi cel ce va descoperi viaţa extraterestră

Telescopul spaţial James Webb ar putea fi cel ce va descoperi viaţa extraterestră

Telescopul spaţial James Webb ar putea fi cel ce va descoperi viaţa extraterestră
Publicat: 17.09.2018
Dacă va fi lansat după cum a fost programat, în 2021, telescopul spaţial James Webb ar putea revoluţiona studiul spaţiului. Agenţia spaţială din SUA susţine că tehnologia va putea „privi în trecut, în momentul formării primelor galaxii”.

Dacă aceste capacităţii nu sunt suficiente, NASA a declarat că, mulţumită oglinzii de 6,5 metri şi camerelor extrem de sensibile, James Webb ar putea detecta semne ale vieţii extraterestre. 

Conform BBC, specialiştii care au propus observarea „vieţii extraterestre” sunt entuziasmaţi de lansarea lui James Webb. 

Cum detectezi viaţa pe planete îndepărtate? 

Astronautul Joshua  Krissansen-Totton, din cadrul Universităţii din Washington, şi echipa sa au analizat modalitatea în care acest telescop va putea detecta semne ale vieţii în atmosfera planetelor ce orbitează în apropierea stelelor. „Am putea realiza aceste observaţii în următorii ani”, a declarat Krissansen-Totton. Bazele acestei cercetări sunt reprezentate de sensibilitatea la lumină a lui James Webb prin intermediul căreia poate detecta „dezechilibrele chimice atmosferice”. 

Conform acestui termen, dacă viaţa de pe Pământ ar dispărea, gazele din care este formată atmosfera ar trece prin reacţii chimice naturale, astfel că atmosfera s-ar transforma treptat. Compoziţia pe care atmosfera Pământului o are în prezent se datorează organismelor care există pe planetă. De aceea, detectarea oxigenului sau ozonului reprezintă cea mai bună cale către descoperirea vieţii. 

Cele mai bune locuri pentru descoperirea vieţii

Specialistul a simulat datele obţinute dacă James Webb ar analiza planetele ce orbitează o stea de mărimea lui Jupiter numită TRAPPIST-1, aflată la 29,9 ani lumină depărtare de Soare. Specialiştii au prezis că telescopul spaţial va putea măsura cantitatea de metan şi dioxid de carbon din atmosfera celor patru planete aflate în proximitatea stelei TRAPPIST-1. Deşi măsurătorile vor fi extrem de dificile din cauza semnalului extrem de slab, astronomul Jonathan Lunine din cadrul Universităţii Cornell, ce nu a fost implicat în studiu, susţine că predicţiile sunt extrem de importante. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 

 
 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase