Plăcile tectonice ale Pământului ar fi fost active încă din momentul formării planetei

03 10. 2018, 00:00

Cercetătorii Universităţii din Tennessee susţin că nivelul crescut de heliu şi neon din perioada timpurie a Pământului s-a datorat mişcării plăcilor tectonice. 

Lucrarea oferă informaţii importante pentru domeniul geochimiei şi geofizicii. De exemplu, o mai bună înţelegere a plăcilor tectonice ar putea ajuta la descoperirea planetelor din afara Sistemului Solar ce ar putea fi habitabile, scrie Science Daily. 

„Plăcile tectonice oferă condiţiile necesare vieţii”, a afirmat Nick Dygert, profesor din cadrul Universităţii din Tennessee. „Cu cât ştim mai multe detalii despre plăcile tectonice străvechi, cu atât vom înţelege mai bine modul în care s-a format Pământul”, a adăugat el. 

În cadrul cercetării, Dygert şi echipa sa au analizat distribuţia a doi izotopi specifici: heliu-3 şi neon-22. Aceste gaze nobile sunt acelea care nu reacţionează cu alte elemente chimice. Modelele anterioare au explicat nivelul de heliu-3/neon-22 din prezent al Pământului prin intermediul analizării unor serii de acţiuni, precum ceea ce a dus la formarea Lunii. Dygert şi echipa sa consideră că nivelul acestor gaze nobile a crescut într-un mod diferit. 

În timp ce scoarţa Pământului se forma continuu, nivelul de heliu şi neon din manta a crescut. Prin calcularea nivelului din manta şi analizarea modului în care nivelul ar afecta Pământul de-a lungul unei perioade lungi de timp, poate fi stabilită o mişcare ciclică a plăcilor tectonice. 

„Heliu-3 şi neon-22 au fost produse în timpul formării Sistemului Solar. Acestea oferă informaţii valoroase privind activitatea geologică primordială”, a concluzionat Dygert. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

O nouă descoperire privind mişcarea plăcilor tectonice ar putea rescrie cărţile de geografie
 
Harta complexă a mişcării plăcilor tectonice umple un gol IMENS din istoria Pământului
 
Continentul african este divizat de formarea unor noi plăci tectonice. În ruptura care va diviza Africa o să apară un ocean
 
Pământul se ”clatină”, iar activitatea umană este unul dintre principalii factori ce au dus la apariţia fenomenului