Home » Știință » Concentraţia spermei, cu 50% mai scăzută la bărbaţii ai căror taţi fumează

Concentraţia spermei, cu 50% mai scăzută la bărbaţii ai căror taţi fumează

Concentraţia spermei, cu 50% mai scăzută la bărbaţii ai căror taţi fumează
Publicat: 29.11.2018
O cercetare realizată de o echipă a Universităţii Lund din Suedia arată că deşi mama nu este expusă la nicotină, bărbaţii ai căror taţi au fumat la momentul sarcinii femeii au cu 50% mai puţini spermatozoizi decât cei cu partea paternă nefumătoare.

Studiul a fost realizat pe 104 bărbaţi din Suedia cu vârste cuprinse între 17-20 de ani. Odată ce specialiştii au luat în considerare expunerea la nicotină a mamei, factorii socio-economici şi dacă tinerii analizaţi erau sau nu fumători, specialiştii au ajuns la concluzia că bărbaţii cu taţi fumători au o concentraţie a spermei cu 51% mai mică faţă de cea a bărbaţilor cu taţi nefumători.

„Este surpinzător că, în ciuda nivelului scăzut de expunere a mamei la nicotină, concentraţia spermei bărbaţilor a căror taţi au fumat este atât de redusă”, a declarat medicul Jonatan Axelsson.

Conform MedicalXpress, biomarkerul cotinină este un metabolit din nicotină ce poate fi măsurat în sânge. Prin măsurarea nivelului de cotinin, cercetătorii au putut determina dacă părinţii sunt fumători sau au fost expuşi la nicotină.

Spre deosebire de ovulul mamei, gameţii tatălui se divid continuu de-a lungul vieţii, iar mutaţiile apar într-un anumit moment al diviziunii celulare. Fumatul provoacă apariţia nenumăratelor mutaţii, aşadar, de-a lungul vieţii, una dintre aceste mutaţii poate fi transmisă către fiu.

„Ştim că există o asociere între cantitatea de spermatozoizi şi şansele ca acest lucru să afecteze capacitatea bărbaţilor de a concepe în viitor. Acest viciu al taţilor poate afecta capacităţile reproductive ale fetelor”, a declarat Axelsson.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Ce se întâmplă cu bebeluşul dacă mama fumează marijuana în timpul sarcinii?

Cât de toxice sunt ţigările electronice pentru fumătorii pasivi

Medicamente care te ajută să renunţi la fumat

Care este cea mai bună metodă de a te lăsa de fumat?

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase