Home » Știință » Un studiu genetic dezvăluie misterul apariţiei părului roşcat

Un studiu genetic dezvăluie misterul apariţiei părului roşcat

Publicat: 17.12.2018
Opt gene asociate părului roşcat au fost descoperite de specialişti. Acestea oferă mai multe informaţii privind modul în care persoanele cu păr roşcat au moştenit aspectul fizic distinctiv.

Cercetătorii Universităţii din Edinburgh au prezentat cel mai amplu studiu genetic privind acestă culoare a părului, de până acum. Conform BBC, anterior se credea că părul roşcat este controlat de o singură genă, MC1R, ale cărei versiuni erau transmise de la ambii părinţi.

Echipa a examinat ADN-ul de la aproximativ 350.000 de persoane ce au luat parte la studiul Biobank din Marea Britanie. Atunci când au comparat persoanele cu păr roşcat cu cele ce au părul brunet sau castaniu, cercetătorii au identificat opt gene, necunoscute anterior, ce sunt asociate aspectului persoanelor cu păr roşcat.

De asemenea, specialiştii au mai analizat funcţiile genelor identificate şi au descoperit că unele dintre ele controlează activitatea genei MC1R. În cadrul studiului au mai fost descoperite 200 de gene asociate părului blond şi brunet. „Suntem mulţimiţi de faptul că acest studiu a dezvăluit majoritatea variaţiilor genetice ce contribuie la apariţia diferitelor culori de păr ale oamenilor”, a declarat prof. Albert Tenesa din cadrul Institutului Roslin al universităţii.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Cercetătorii au descoperit legătura dintre părul roşcat şi riscul crescut al apariţiei celei mai agresive forme de cancer

De ce roşcatelor le ia mai mult timp decât blondelor şă-şi piardă virginitatea? Rezultatul neaşteptat al unui studiu realizat pe 380.000 de oameni – FOTO

Ce alimente trebuie să consumăm pentru un păr cu adevărat sănătos?

Ce cauzează sindromul părului de nepieptănat?

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase