Home » Știință » Inhalarea prafului de pe Lună poate provoca probleme grave de sănătate

Inhalarea prafului de pe Lună poate provoca probleme grave de sănătate

Publicat: 20.12.2018
Inhalarea prafului de pe Lună poate provoca probleme grave de sănătate
Cercetătorii au un avertisment pentru cei ce vor dori să călătorească pe Lună în viitor: nu inhalaţi praful de pe satelitul natural al Pământului.

În cadrul unui nou studiu, cercetătorii au dezvăluit că praful de pe Lună poate provoca probleme de sănătate grave.  Conform Tech Times, atunci când este inhalat, praful irită plămânii.

„Este o problemă de sănătate gravă pentru viitorii astronauţi”, a afirmat Donald Hendrix, principalul autor al studiului. Hendrix şi colegii săi din cadrul Universităţii Stony Brook, din New York, au analizat probele de praf de pe Lună colectate în timpul misiunilor anterioare pe satelitul natural. Ei au descoperit că praful provoacă reacţii negative asupra celulelor umane, fiind create „radicali de hidroxil”, ce a fost asociat anterior cu apariţia cancerului pulmonar.

Acesta nu este însă cel mai grav efect. Un alt studiu publicat la începutut anului arăta faptul că praful de pe Lună poate deteriora celulele din ADN. După ce au expus celulele cerebrale ale şoarecilor şi ale oamenilor la mostrele de praf de pe Lună, 90% din celulele pulmonare şi neuronale au murit.

NASA cunoaşte pericolele inhalării prafului de pe Lună încă din 1970, când astronautul Harison Schmitt a inhalat accidental praful după ce s-a reîntors în capsulă. El a declarat că praful de pe Lună miroase precum praful de puşcă. Mai târziu, în aceeaşi zi, el a început să se simtă rău. El s-a plâns că suferă de „febra fânului de pe Lună”. Din fericire, efectele s-a diminuat în ziua următoare.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Cercetătorii au confirmat existenţa unei ”Luni” din praf ce orbitează în jurul Pământului

O mare problemă a unei posibile colonii pe Lună a fost rezolvată. Satelitul nostru natural are o materie primă inepuizabilă

Astronomii au găsit o adevărată comoară ascunsă într-un nor de praf cosmic

NASA a explicat de ce praful de pe Lună „levitează”

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase