Home » Știință » Astronomii au descoperit o stea care este atât de masivă încât a născut o altă stea

Astronomii au descoperit o stea care este atât de masivă încât a născut o altă stea

Astronomii au descoperit o stea care este atât de masivă încât a născut o altă stea
Publicat: 23.12.2018
O observaţie astronomică efectuată cu telescoapele radio din Chile a scos la iveală că o stea tânără masivă denumită MM1a dintr-o galaxie aflată la 10.000 de ani lumină distanţă este acompaniată de un obiect mai mic şi mai puţin strălucitor, denumit MM 1b.

Cercetătorii au găsit că steaua mai mică s-a format din discul de gaz şi praf care era format şi ţinut de gravitaţia stelei. Într-un sistem planetar precum al nostru, acest disc ar coagula în planete, scrie Live Science.

„În acest caz, steaua şi discul sunt atât de masive încât, în loc să vedem formare de planete, vedem formarea unei stele”, a precizat conducătorul studiului, astronomul John Ilee de la University of Leeds.

Ilee şi echipa sa au realizat observaţiile cu ajutorul celor 66 de telescoape din deşertul Atacama din Chile, cunoscute colectiv drept ALMA (Atacama Large Millimeter/submillimeter Array). 

MM 1a este o stea imensă, având de 40 de ori masa Soarelui. MM1b are doar jumătate din masa stelei noastre. Această diferenţă mare de masă este neobişnuită în sistemele de stele binare. „De obicei, stelele binare sunt aproximativ egale în masă, formându-se probabil ca fraţi. Găsirea unui sistem cu raport de masă de 80:1 este foarte neobişnuit, indicând un cu totul alt proces de formare pentru ambele obiecte”, a adăugat cercetătorul.

Formarea unei stele din discul de gaz şi praf este un fenomen foarte rar, iar descoperirea de faţă este printre primele de acest fel, conform relatărilor cercetătorilor în studiul publicat pe 14 decembrie în The Astrophysical Journal Letters.

De asemenea, MM 1b poate avea propriul său disc de material, care ar putea să formeze planete. Dar stele masive precum MM 1a au viaţă scurtă, circa un milion de ani, până explodează în supernovă, ceea ce ar însemna şi distrugerea stelei mai mici.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Descoperire remarcabilă cu privire la una dintre cele mai luminoase stele de pe cerul nostru. ”Este foarte aproape să se dezintegreze”

Astronomii au observat un fenomen în premieră: cum stelele migrează de la o galaxie la alta

Cercetătorii au descoperit un lucru surprinzător cu privire la stelele neutronice

Extratereştrii ar putea ”fura” stele pentru a le extrage energie, susţine un cercetător

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase