Home » Știință » Un nou material izolator este lipsit de greutate şi durabil. Poate revoluţiona ştiinţa materialelor – FOTO

Un nou material izolator este lipsit de greutate şi durabil. Poate revoluţiona ştiinţa materialelor – FOTO

Publicat: 17.02.2019
Noul material realizat de cercetătorii de la University of California, Los Angeles, poate rezista la căldură extremă care ar distruge alte materiale. Este de asemenea 99% spaţiu gol, iar restul este alcătuit din nitrură de bor dispusă hexagonal.

Materialul este extrem de durabil sub temperaturi mari şi schimbări bruşte de temperatură de peste 1.000 de grade Celsius, conform cercetătorilor care au publicat un articol în Science pe 15 februarie.

„Este foarte dificil să creezi matreriale care nu sunt doar uşoare, ci şi extrem de rezistente la căldură”, a precizat Deep Jariwala, un inginer de la University of Pennsylvania care a scris un comentariu asupra studiului. Noul material poate fi potrivit pentru protejarea componentelor navelor spaţiale, care trebuie să suporte schimbări majore de temperatură, potrivit Science News.

Principiul structurii moleculare se aseamănă cu ferestrele duble ale caselor, care previn ieşirea căldurii. Astfel, bariera dublă de ceramică împiedică transferul de căldură de la o bulă de aer la alta. De asemenea, este dificil pentru căldură să se răspândească prin material prin deplasarea de-a lungul straturilor de nitrură de bor, pentru că s-ar mişca pe rute circulare, explică Xiangfeng Duan, chimist şi coautor la University of California, Los Angeles.

Deşi temperatura de la baza materialului atingea 500 de grade Celsius, în partea de sus, unde se afla floarea, temperatura a rămas suportabilă. Credit: Xiangfeng Duan

Noul material a rezistat la 500 de cicluri de încălzire şi răcire rapide de la -198 la 900 de grade Celsius. De asemenea, a rezistat la temperatura de 1.400 de grade Celsius timp de o săptămână. Materialul a protejat şi o floare de o flacără cu temperatura de 500 de grade.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Inovaţia în domeniul materialelor piezoelectrice care poate schimba radical modul în care fabricăm orice obiect

Un nou material compozit care conţine grafen poate revoluţiona ştiinţa materialelor

Savanţii au creat primul material textil care răceşte sau izolează, în funcţie de condiţiile vremii

Pânza de păianjen şi grafenul pot crea un material revoluţionar care poate deveni materialul viitorului. Experiment inedit

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase