Home » Știință » Nu toată odihna este la fel atunci când vine vorba de curăţarea creierului

Nu toată odihna este la fel atunci când vine vorba de curăţarea creierului

Nu toată odihna este la fel atunci când vine vorba de curăţarea creierului
Publicat: 11.03.2019
Un nou studiu arată că adâncimea somnului poate avea un impact asupra capacităţii creierului de a curăţa proteine toxice şi alte „deşeuri”. Întrucât somnul devine din ce în ce mai uşor şi mai întrerupt pe măsură ce devenim mai bătrâni, cercetarea întăreşte şi probabil explică legăturile dintre îmbătrânire, lipsa somnului şi creşterea riscului apariţiei bolii Alzheimer.

„Somnul este esenţial pentru sistemul de înlăturare a resturilor din creier, iar acest studiu arată că, cu cât este mai adânc somnul, cu atât este mai bine”, a precizat Maiken Nedergaard, co-directoare a Center for Translational Neuromedicine de la University of Rochester Medical Center (URMC) şi autor principal al studiului. „Aceste descoperiri adaugă la setul de dovezi conform cărora calitatea somnului şi lipsa odihnei pot prezice apariţia demenţei şi bolii Alzheimer”, a adăugat cercetătoarea.

Studiul, care apare în jurnalul Science Advances, indică faptul că activitatea lentă şi stabilă a creierului şi a sistemului respirator asociată cu somnul non-REM este optimă pentru funcţionarea sistemului glimfatic, procesul unic al creierului de a înlătura „deşeurile”, scrie Medical Xpress

În cadrul cercetării, cercetătorii au efectuat experimente pe şoareci care au fost anesteziaţi în şase moduri. Sub anestezie, cercetătorii au urmărit activitatea creieierului, a sistemului cardiovascular şi a procesului de curăţare.

„Undele sincronizate ale activităţii neurale în timpul somnului adânc, în special în activarea tiparelor care se deplasează din partea anterioară a creierului spre partea posterioară, coincid cu ceea ce este cunoscut cu privire la fluxul de lichid cefalorahidian prin ţesutul creierului care curăţă resturile.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Musculiţele de oţet nu au nevoie de somn pentru a trăi o viaţă îndelungată

Cinci mituri despre somn, contrazise de ştiinţă

De ce avem nevoie de somn?

Demonul de pe piept şi alte explicaţii despre paralizia în somn

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase