Home » Știință » Descoperirea a savanţilor care dă speranţe multor pacienţi bonavi de cancer: vulnerabilitatea surprinzătoare a tumorilor

Descoperirea a savanţilor care dă speranţe multor pacienţi bonavi de cancer: vulnerabilitatea surprinzătoare a tumorilor

Descoperirea a savanţilor care dă speranţe multor pacienţi bonavi de cancer: vulnerabilitatea surprinzătoare a tumorilor
Publicat: 31.03.2019
Cercetătorii au identificat o proteină esenţială pentru supravieţuirea unui anumit tip ce celulă canceroasă. Descoperirea, publicată în bioRxiv, sugerează că eliminarea proteinei WRN ar putea reprezenta o nouă oportunitate pentru tratarea unui subgrup de pacienţi cu cancer care au tumori de tipul MSI-H care se referă la instabilitate microsatelitară - o afecţiune ce apare în ADN-ul celular.

Tratamentul acestor tumori s-a mutat recent la imunoterapii, dar deşi aceste medicamente duc de multe ori la rezultate pozitive la pacienţii cu cancer MSI-H, apare rezistenţa la tratament, scrie Science Daily.

„Terapia noastră este bazată pe exploatarea sistemelor biologice pe care celulele canceroase (şi nu ţesutul sănătos) le au”, a precizat Simon Wöhrle, autor al acestui studiu de la Boehringer Ingelheim Regional Center Vienna, Austria. „Înainte să elaborăm noi tratamente împotriva celulelor canceroase de tip MSI-H, trebuie prima dată să înţelegem ce le ajută să supravieţuiască”, a adăugat acesta.

Echipa de cercetători a demonstrat că înlăturarea funcţiei proteinei WRN din celulele MSI-H a oprit buna funcţionare a lor, ducând la defecte în diviziunea celulară. „În particular, am văzut că celulele canceroase MSI-H fără WRN au prezentat rupturi de cromozomi şi instabilitate a genomului, scoţând la iveală că WRN este o vulnerabilitate a celulelor MSI-H”, a explicat Mark Petronczki, alt autor al studiului, director al Cancer Cell Signalling de la Boehringer Ingelheim RCV.

Întrucât pierderea proteinei WRN este o cauză cunoscută a sindromului Werner, o boală care aduce îmbătrânirea prematură asociată cu un risc crescut de apariţie al tumorilor. Contrar ultimei idei, studiul de faţă arată că WRN joacă un rol cheie în suprimarea creşterilor tumorilor. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Dacă bei ceai fierbinte ai un risc aproape dublu de a face acest tip de cancer

Ce trebuie să ştii despre radioterapie

Un test pentru cancerul la sân ar putea prezice şansele ca boala să revină peste 20 de ani

Caz medical unic în care implanturile de silicon în fese au dus (probabil) la apariţia unui tip rar de cancer

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase