Home » Știință » A fost descoperită o nouă reacţie chimică care poate fi folosită pentru producerea oxigenului

A fost descoperită o nouă reacţie chimică care poate fi folosită pentru producerea oxigenului

A fost descoperită o nouă reacţie chimică care poate fi folosită pentru producerea oxigenului
Publicat: 04.06.2019
Cercetătorii au descoperit o nouă reacţie chimică care poate genera oxigenul necesar explorării spaţiale umane.

Evoluţia formelor de viaţă de pe Pământ ne-a făcut dependeţi de oxigen, din această cauză, orice încercare de a părăsi planeta şi de a vizita sau coloniza alte lumi va fi împiedicată sau, în cele mai bune cauzri, limitată de către producerea oxigenului necesar respiraţiei pentru echipajele pe care le vom trimite.

Pentru a rezolva această problemă, Konstantinos P. Giapis, profesor de inginerie chimică, împreună cu dr. Yunxi Yao, au propus un nou proces chimic prin care este posibilă producerea oxigenului necesar explorării spaţiale, notează Science Daily. Astfel, în mod obişnuit, obţinerea oxigenului are nevoie de energie, care este introdusă sub formă de căldură. Metoda propusă de cei doi presupune folosirea unor jeturi de apă la viteze foarte mari care sunt îndreptate spre suprafeţe bogate în oxigen. Sub forţa impactului, oxigenul molecular se va desprinde de suprafaţă şi poate fi colectat.

Această metodă de producere a oxigenului a fost inspirată de către comete, la suprafaţa lor producându-se un fenomen asemănător, locul jeturilor de apă fiind luat de vânturile solare. Ei au mai observat că fenomenul de la suprafaţa cometei dă naştere şi dioxidului de carbon.

Din această cauză, omenii de ştiinţă au demarat un experiment în care au folosit dioxid de carbon pe care l-au pus pe un curs de coliziune cu o suprafaţă de aur. Ei au aflat că şi această reacţie poate da naştere oxigenului molecular.

 „Până în acel moment credeam că e imposibil să combinăm doi atomi de oxigen din compoziţia dioxidului de carbon, deoarece acesta are molecule liniare şi ar solicta un efort incredibil pentru a realiza asta”, explică Konstantinos P. Giapis.

Citeşte şi:

 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase