Home » Știință » Un joc în care trebuie să răspândeşti fake news se dovedeşte a fi cel mai bun antidot împotriva fenomenului

Un joc în care trebuie să răspândeşti fake news se dovedeşte a fi cel mai bun antidot împotriva fenomenului

Un joc în care trebuie să răspândeşti fake news se dovedeşte a fi cel mai bun antidot împotriva fenomenului
Publicat: 29.06.2019
Cercetătorii de la Universitatea Cambridge au lansat în februarie 2018 „Bad News”, un joc în care protagoniştii se află în poziţia de a lansa fake news, iar recent au aflat şi rezultatul lui.

Cercetătorii de la Universitatea Cambridge au lucrat la un joc  numit „Bad News”, în care protagoniştilor li se cere să se transpună în rolul unui propagandist şi să împrăştie fake news, notează Techxplore.

Din datele acumulate de la peste 15.000 de jucători, oamenii de ştiinţă au constatat că cei care au jucat au dezvoltat o capacitate mai bună de identificare a fenomenului fake news.

„Studiul nostru sugerează că fenomenul fake news se răspândeşte mai rapid şi mai profund în comparaţie cu adevărul, în aceste condiţii combaterea dezinformării după ce a avut loc e ca şi cum am lupta într-o luptă pierdută”, explică dr. Sander van der Linden, de la Universitatea Cambridge.

„Am vrut să aflăm dacă este posibil să prevenim > cu fake news prin doze mici, controlate de astfel de ştiri, pentru a înţelege mai bine atunci când se încearcă manipularea de către nişte surse rău-voitoare”, a adăugat acesta.

Pe scurt, oamenii de ştiinţă de la Cambridge au încercat prin acest joc o situaţie asemănătoare cu cea a vaccinării, mai exact prin expunerea la doze mici, controlate, de fake news, jucătorii ar trebui să devină mai atenţi şi mai puţin succeptibili la manipulări.

În ciuda rezultatelor promiţătoare, acest studiu vine şi cu o serie de limitări. De exemplu, unul dintre ele este reprezentat de către participanţi, alegerea acestora ridică probleme în ceea ce priveşte metodologia. Astfel, cei 15.000 de participanţi nu reprezintă un eşantion reprezentativ pentru populaţia studiată deoarece ei au ales să joace şi să îşi împărtăşească datele cu cercetătorii.

Citeşte şi:

 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase