Home » Știință » Risc dublu de AVC pentru persoanele care muncesc peste zece ore pe zi

Risc dublu de AVC pentru persoanele care muncesc peste zece ore pe zi

Risc dublu de AVC pentru persoanele care muncesc peste zece ore pe zi
Publicat: 01.07.2019
Persoanele care au muncit zilnic mai mult de 10 ore pe zi, pe o perioadă de cel puţin zece ani, au un risc dublu de accident vascular cerebral (AVC).

Potrivit unui studiu publicat recent în revista de specialitate „Stroke” a asociaţiei American Heart, citat de Rador, un program de muncă care depăşeşte zece ore pe zi, timp de cel puţin cincizeci de zile pe an, este asociat unui risc mai mare de accident vascular cerebral decât un program mai scurt. Dacă programul de muncă prelungit se derulează pe o perioadă de cel puţin zece ani, riscul de AVC este dublu.

Realizat de o echipă de cercetători francezi, studiul a analizat date despre 200.000 de persoane cu vârste cuprinse între 18 şi 69 de ani, consultanţi în centre din domeniul examinării sănătăţii. 

Conceptul de ore de lucru prelungite a fost definit ca fiind de cel puţin zece ore pe zi timp de cel puţin 50 de zile pe an. 

Cercetătorii francezi au aflat şi că timpul de lucru prelungit a fost asociat cu un risc de AVC cu 29% mai mare la populaţia în cauză decât la cea care munceşte mai puţin. Studiul nu susţine o legătură de cauzalitate, însă arată o „asociere semnificativă” între riscul de accident vascular cerebral şi timpul de lucru prelungit pe o perioadă de zece ani sau mai mult. Totodată, confirmă o meta-analiză (analiza unei serii de studii), publicată în 2015 în revista medicală „The Lancet”, privind riscul excesiv de accident vascular cerebral în legătură cu activitatea prelungită.

 

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase