Home » Știință » A fost identificată o nouă clasă de stele

A fost identificată o nouă clasă de stele

A fost identificată o nouă clasă de stele
Publicat: 07.08.2019
Stelele din această categorie fac parte din categoria de stelelor variabile, fiind mult mai compacte decât alte stele asemănătoare descoperite anterior.

Oamenii de ştiinţă pot spune despre o stea doar din analiza unei cantităţi mici de informaţii. Astfel, din analiza culorii acesteia se poate stabili temperatura de la suprafaţa acesteia, precum şi proporţiile elementelor din atmosfera solară. Luminozitatea unei stele oferă informaţii despre masa respectivei stele, totuşi, în cazul unor stele această caracteristică fluctuează. De exemplu, Soarele nostru are o variaţie de doar 0,1% într-un ciclu de 11 ani, în timp ce alte stele, precum cea a unei stele descoperite în timpul observaţiilor de la Observatorul Palomar din San Diego, manifestă fluctuaţii de luminozitate în decursul a doar 5 minute, notează Futurity.

„Multe stele pulsează (n.r au variaţii de luminozitate), chiar şi Soarele o face la scală mai mică”, explică dr. Thomas Kupfer, de la Institutul Kavli pentru Fizică Teoretică din cadrul Universităţii California. „O stea variabilă veritabilă poate avea diferenţe de luminozitate de până la 10% din cauza schimbărilor periodice a temperaturii, mărimii sau chiar a ambelor caracteristici”, a mai adăugat acesta.

Dr. Kupfer şi colegii să căutau, iniţial, sisteme solare binare, iar în urma analizei datelor, ei au identificat ceea ce au presupus a fi patru perechi de stele care aveau caracterisiticile căutate. Totuşi, după analiza caracterisiticilor, ei au observat că acestea îşi schimbau luminozitatea masiv în decursul a câtorva minute. Iar din analiza informaţiilor colectate de către telescop, oamenii de ştiinţă au concluzionat că stelele descoperite nu erau sisteme binare, ci stele variabile.

Descoperirea acestor stele a dus, de asemenea, la identififcarea unui nou tip de stele: stele variabile sub-pitice. Oamenii de ştiinţă nu au putut identifica, nici în modelele matematice, nici în observaţiile directe. Totuşi, ei susţin că existenţa acestora se înscrie în modelul evoluţiei stelelor.

Stelele variabile sub-pitice, au, în general, 10% din diametrul Soarelui şi o masă între 20-50% din masa acestuia. În ceea ce priveşte temperatura aceastea au aproximativ 50.000 de grade Celsius în comparaţie cu 5-6.000 grade Celsius ale Soarelui.

Studiul a fost publicat în The Astrophysical Journal Letters.

Citeşte şi:

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase