Home » Stiinta » Un sistem portabil de imagistică medicală ar putea detecta mult mai repede cancerul mamar. Testele iniţiale au înregistrat un succes

Un sistem portabil de imagistică medicală ar putea detecta mult mai repede cancerul mamar. Testele iniţiale au înregistrat un succes

Autor: Adrian Popovici 12.08.2019
Un sistem portabil de imagistică medicală ar putea detecta mult mai repede cancerul mamar. Testele iniţiale au înregistrat un succes
Sistemul combină razele X cu tehnologia ultrasunetelor.

Cercetătorii de la Universitatea Buffalo, Statee Unite ale Americii, împreună cu Coswell Park Comprehensive Cancer Center and Windsong Radiology lucrează la o tehnologie de imagistică medicală care combină razele X cu ultrasunetele pentru a realiza o mai bună scanare a ţesuturilor mamare mai dense. Primele teste cu acest nou dispozitiv oferă rezultate pozitive, notează Medicalxpress.

„Dezvoltăm un nou sistem de imagistică  care se numeşte Dual Scan Mammoscope, care combină razele X cu ultrasunetele. Credem că are potenţialul de a ajuta la detectarea cancerului mamar mai devreme, crescând astfel ratele de supravieţuire”, explică autorul studiului, Jun Xia, asistent universitar în cadrul Departamentului de Bioinginerie Medicală.

În cazul cancerului de sân, mamografiile regulate sunt recomandate pentru a identifica din timp riscurile la care se supun femeile, totuşi, în cazul unor femei, ţesutul din zonele respective se pot dovedi mult prea dense pentru ca această tehnică să fie eficientă. Acestor femei le rămâne în schimb posibilitatea folosirii RMN-ului, dar care se dovedeşte a fi scump şi periculos în cazul în care pacientele sunt alergice la agentul de contrast.

Această nouă tehnologie permite studierea ţesuturilor mai dense în profunzime şi, conform cercetătorilor, ar putea să fie adaptată pentru a avea dimensiuni asemănătoare cu aparatele de mamografie actuale. 

Studiile iniţiale s-au dovedit a fi un succes şi, conform cercetătorilor, acest nou dispozitiv ar putea fi folosit pentru studierea tumorilor milimetrice. În viitor, oamenii de ştiinţă vor să extindă testele pe cât mai mulţi pacienţi, asta pentru a identifica potenţialele limite ale acestei tehnologii.

Studiul a fost publicat în IEEE Transactions on Biomedical Engineering.

Citeşte şi: