Home » Știință » Primii hibrizi porc-maimuţă au fost creaţi în China

Primii hibrizi porc-maimuţă au fost creaţi în China

Primii hibrizi porc-maimuţă au fost creaţi în China
Publicat: 10.12.2019
O echipă de cercetători din Beijing au reuşit să creeze primii hibrizi porc-maimuţă, aceştia murind la doar o săptămână de la naştere.

În cadrul acestui proiect, ceretătorii au folosit o cantitate mică de celule de primată, acestea fiind modificate să producă o proteină fluorescentă numită GFP. Prezenţa acestei proteine le-a permis cercetătorilor să urmărească distribuţia celulelor în organismele în care acestea au fost transpalntate şi în descendenţii acestora, notează New Scientist.

Cercetătorii chinezi au creat o serie de celule stem purtătoare ale respectivei proteine, pe care apoi le-au injectat în embrionii de porc la cinci zile de la fertilizare. În cadrul acestui studiu au fost folosiţi 400 de embrioni din care au rezultat 10 porci, din care doar doi erau hibrizi şi prezentau respectivele gene de primată care puteau fi urmărite.

Analizele cercetătorior au arătat că multiple ţesuturi ale acestor porcuşori prezentau celule de primată: inima, ficatul, splina, plămânii şi pielea, dar într-o proporţie redusă: între 1/1.000 şi 1/10.000 celule.

Dr. Tang Hai, cel care a condus echipa care a creat aceşti hibrizi, explică faptul că, în prezent, este neclar de ce aceştia au murit în doar o săptămână. Principala ipoteză a cercetătorilor este aceea că procesul de fertilizare in vitro are o rată de eşec mai mare în cazul porcilor.

În viitor, echipa vrea să creeze animale sănătoase care să prezinte o proporţie mult mai mare a celulelor de primate, pentru ca pe viitor să creeze hibrizi ale căror organe să fie compuse în întregime din astfel de celule.

În ciuda acestei reuşite anunţate, unii oameni de ştiinţă nu sunt convinşi. Unul dintre aceşti critici este biologul Paul Knoepfler, expert în celulele stem, de la Universitatea California. El este de părere că rata foarte mică de reuşită, doar doi embrioni din 400, reprezintă un factor descurajator. De asemenea, el ia în calcul posibilitatea ca crearea acestor hibrizi care pe viitor să reprezinte o sursă de organe pentru transplanturile umane să nu fie o alternativă fiabilă. Totuşi, el argumentează că, în prezent, este raţional ca o parte a resurselor să fie investite în astfel de proiecte.

Citeşte şi:

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase