Home » Știință » Cum arată coronavirusul din China care s-a răspândit în întreaga lume? Primele imagini obţinute de cercetători

Cum arată coronavirusul din China care s-a răspândit în întreaga lume? Primele imagini obţinute de cercetători

Publicat: 15.02.2020
Laboratoarele Rocky Mountain (RML) din cadrul Institutului Naţional de Alergii şi Boli Infecţioase, din SUA, au dat publicităţii primele imagini ale virusului COVID-19 (cunoscut neoficial şi ca 2019-nCoV), coronavirusul care a izbucnit în decembrie în oraşul Wuhan, din China, şi care s-a răspândit în peste 25 de ţări din întreaga lume, infectând peste 60.000 de oameni şi provocând moartea a mai mult de 1.370.

Virusurile sunt particule infecţioase minuscule care sunt alcătuite din ADN sau ARN înfăşurat în interiorul unui strat de proteină. Totodată, sunt prea mici pentru a fi văzute la un microscop optic obişnuit. 

În timp ce unii microbiologi din întreaga lume încearcă să folosească virusul pentru a dezvolta un vaccin, mulţi dintre cei care nu sunt oameni de ştiinţă nu ştiu cum arată în realitate coronavirusul COVID-19 (noul nume pentru boala cauzată de SARS-CoV-2).

Credit foto: NIAID-RML

Cercetătorii de la RML au obţinut imagini ale virusului şi ale celulelor din jur în urma analizării unei probe prelevate de la un pacient din SUA infectat cu noul coronavirus. Ei au obţinut imaginile folosind două tipuri de microscoape de înaltă rezoluţie, microscopul electronic de scanare şi microscopul electronic de transmisie. Ambele instrumente folosesc mai degrabă un fascicul de electroni concentrat, decât un fascicul de lumină, pentru a vizualiza mostrele. Mai târziu a fost adăugată şi culoarea în aceste prime imagini ale coronavirusului, pentru a putea fi văzut mai bine, inclusiv şi mediul din jurul lui, potrivit Live Science

Credit foto: NIAID-RML

În imaginea de mai sus, obţinută la microscopul electronic de scanare, poate fi văzut noul coronavirus (de culoare galbenă), printre celulele umane (de culoare albastru, roz şi violet).

Noul coronavirus este similar cu MERS-CoV şi SARS-CoV, dar diferit ca prezenţă

Virusul SARS-COV-2 arată similar cu sindromul respirator din Orientul Mijlociu (MERS-CoV), apărut în 2012, dar şi cu sindromul respirator acut sever (SARS-CoV), apărut în 2002, au afirmat reprezentanţii RML într-un comunicat.

COVID-19 se aseamănă cu MERS-CoV şi SARS-CoV deoarece toate cele trei virusuri fac parte din aceeaşi familie de „coronavirusuri”, care au primit denumirea după aspectul asemănător coroanei (acesta este mai evident în imaginea de mai jos, obţinută la microscopul electronic de transmisie). În latină, cuvântul „corona” înseamnă „coroană”. 

Credit foto: NIAID-RML

Virusurile din familia coronavirusurilor au diferenţe mici în genomul lor, cu numai cinci nucleotide diferite între cele trei virusuri. În momentul în care infectează oamenii, virusurile au însă o prezenţă diferită.

Vă recomandăm să citiţi şi:

Specialist de top: Coronavirusul ar putea infecta 60% din populaţia globală

Un bebeluş, diagnosticat cu coronavirus la numai 30 de ore de la naştere

 

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase