Home » Știință » O nouă metodă de administrare ar putea face vaccinurile mult mai accesibile în zonele izolate

O nouă metodă de administrare ar putea face vaccinurile mult mai accesibile în zonele izolate

O nouă metodă de administrare ar putea face vaccinurile mult mai accesibile în zonele izolate
Publicat: 10.03.2020
Metoda permite transportarea vaccinurilor fără a fi nevoie de refrigerare, la costuri reduse.

Cercetătorii de la Universitatea Texas, Statele Unite ale Americii, au creat o nouă metodă de transport a vaccinurilor în zonele în care, din cauza nivelului de dezvoltare, poate reprezenta o provocare logistică. Acestă metodă conservă virusurile vii, bacteriile, anticorpii sau enzimele fără a mai avea nevoie de refrigerare notează Medicalxpress.

Echipa condusă de către Maria A. Croyle a publicat un articol într-un jurnal de specialitate în care este descris modul de fabricare şi de producere a unei pelicule care stabilizează produsele biologice şi care poate rezista diferenţelor de temperatură. Cercetătorii explică în articol că: „Administrarea virusului gripei vii în filmul optimizat, pe căile bucale sublinguale şi bucale, oferă răspunsuri imune la fel de bune sau mai bune decât cele obţinute prin injecţie intramusculară”.

„Odată ce cunoaştem calităţile specifice ale unui vaccin, putem adapta componentele filmului pentru a satisface aceste cerinţe, suspendându-l şi sigilându-l în matricea filmului, într-un mod care să îi permită să reziste la schimbări extreme de temperatură şi să elibereze componentele vaccinului într-un mod precis şi în mod controlat”, a declarat dr.Croyle.

În ceea ce priveşte lupta cu unele infecţii, dezvoltarea unui vaccin eficient reprezintă doar jumătate din luptă, cea de a doua jumătate este reprezentată de identficarea unor modalităţi prin care acestea să fie transportate în zonele subdezvoltate din punct de vedere economic. Unele statistici arată că, în Occident, depozitarea şi livrarea reprezintă, în medie, 40% din costurile asociate vaccinurilor pentru infecţii tratabile. Astfel, o metodă care ar putea să reducă aceste costuri ar trebui, cel puţin teoretic, să deschidă perspectiva unui acces mai larg la aceste servicii de sănătate.

„Credem că tehnologia este pregătită să ajute pacienţii cu boli rare, cu potenţialul de a ajuta şi mulţi alţi pacienţi şi aşteptăm cu nerăbdare să vedem că tehnologia este benefică publicului larg”, explică Erin Overstreet, director al Biroului de Comericializare a Tehnologiei din cadrul Universitătii Texas.

Studiul a fost publicat în Science Advances.

Citeşte şi:

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase