Home » Știință » Bacteriile ar putea avea un rol în apariţia diabetului de tip 2

Bacteriile ar putea avea un rol în apariţia diabetului de tip 2

Bacteriile ar putea avea un rol în apariţia diabetului de tip 2
Publicat: 21.04.2020
Unele ţesuturi ale persoanelor care suferă de diabetul de tip 2 prezintă semnături bacteriene diferite faţă de cele ale persoanelor sănătoase.

Un studiu efectuat de către cercetătorii de la Universitatea Laval, Institutul pentru Inimă şi Plămâni din Québec şi Universitatea McMaster, instituţii de cercetare din Canada, a produs date care sugerează că bacteriile ar putea juca un rol în apariţia diabetului de tipul 2. Autorii acestui studiu au ajuns la concluzia că, în cazul diabeticilor, semnăturile bacteriene din sânge, ficat şi anumite depozite de grăsime abdominale sunt diferite faţă de cele ale persoanelor sănătoase, notează Medicalxpress.

Cercetătorii au recoltat mostre de sânge şi de ţesuturi de la 40 de pacienţi care sufereau de obezitate şi care au fost supuşi chirurgiei bariatrice, o interveniţie în timpul căreia porţiuni din stomac şi din intestinul subţire sunt eliminate pentru a induce pierderea de greutate. Jumătate dintre participanţi sufereau de diabetul de tip 2, în timp ce cea de a doua jumătate prezenta rezistenţă la insulină, dar fără a fi bolnavi.

„Descoperirile noastre sugerează că la persoanele care suferă de obezitate severă, bacteriile sau fragmentele de bacterii sunt asociate cu dezvoltarea diabetului de tip 2”, a declarat André Marette, profesor al Universităţii Laval.

„Ştim că bariera intestinală este mai permeabilă la pacienţii obezi”, a spus profesorul Marette. „Ipoteza noastră este că bacteriile vii şi fragmentele bacteriene traversează această barieră şi pornesc un proces inflamator care în cele din urmă împiedică insulina să îşi facă treaba, care este aceea de a regla nivelul glicemiei prin acţionarea asupra ţesuturilor metabolice”.

Profesorul explică faptul că pe viitor echipa sa se va concentra pe identificarea anumitor bacterii care pot declanşa diabetul de tipul 2. De asemenea, el a adăugat faptul că această descoperire deschide posibilitatea unor noi tratamente prin descoperirea unor probiotice care să combată diabetul.

Studiul a fost publicat în Nature Metabolism.

Citeşte şi:

Există şi un diabet de tip 3 – şi poate afecta grav creierul!

O proteină nouă ar putea întârzia apariţia diabetului

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase